Felhívás!

Intenzív terápiára került egy koronavírussal fertőzött gyermek. Ez az első ilyen eset Romániában

Intenzív terápiára került egy koronavírussal fertőzött gyermek. Ez az első ilyen eset Romániában Románia

Az intenzív osztályra került egy koronavírussal fertőzött 8 éves gyermek, ez az első ilyen eset Romániában a világjárvány kezdete óta.

A kiskorút egy hete vitték be fejfájással és lázzal a bodzavásári (Buzău) kórház sürgősségi osztályára. Szülei megfertőződtek a vírussal, a gyereket is tesztelték, de tesztje negatív lett. Az orvosok agyhártya- és agyvelőgyulladásra gyanakodtak, ezért a gyermeket fővárosi Gomoiu kórházba szállították át, ahol megismételték a tesztet. Ezúttal pedig pozitív lett az eredmény.

A fertőzés miatt azonban kialakult a ritkának számító gyulladásos multisystem szindróma, így a gyermeket az intenzív terápiára helyezték át. Állapota stabil, nincs szüksége lélegeztetőgépre.

Alexandru Rafila professzor elmondta, hogy az eset minden figyelmet és együttérzést megérdemel, de szerencsére a gyerekeknél ritkák az ilyen komplikációk.

„Mindenképpen komoly dolog, de másrészt, ha belegondolunk hány ezer ember volt intenzív terápián, amióta a járvány megjelent Romániában, ahhoz képest ez rendkívül keveset jelent. 500 beteg van jelenleg az intenzíven, és ebből csak egy esetben beszélhetünk kiskorúról. Természetesen ez nagyon traumatikus helyzet a szülő számára. Minden figyelmet és együttérzést megérdemelnek, de szerencsére a gyermekeknél ritkán fordulnak elő ilyen komplikációk. Megjelenhet az influenza és a kanyaró esetén is. Ezeket a dolgokat nem tudjuk megjósolni, de szerencsére nagyon ritkák.”

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.