Hirdetés
Hirdetés

Hulladékmentesítő szerkezetet helyeztek üzembe Nagyváradnál a Sebes-Körösön

Hulladékmentesítő szerkezetet helyeztek üzembe Nagyváradnál a Sebes-Körösön Románia

A folyóban úszó hulladékot összegyűjtő szerkezetet helyeztek üzembe Nagyváradnál a Sebes-Körösön, közölte szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert idézve.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter elmondta: a most üzembe helyezett víztisztító szerkezet a folyóban úszó hulladékot mozgatható karon keresztül állítja meg és gyűjtőtartályba irányítja. A begyűjtést követően a hulladékot újrahasznosítják.

Tánczos Barna kiemelte: a beruházás a magánszektor kezdeményezésére, a civil szektor és a hatóságok együttműködésével valósult meg. Hozzátette: a most átadott hulladékmentesítő szerkezethez hasonlót telepítenek a következő két hónapban a Szamoson is. A román vízügyi hatóság ugyanakkor további hét, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezés terveit készítette el. Ebből négyet a Szamosok medencéjében, hármat pedig a Körösök medencéjében helyeznek el.

Tánczos Barna arról is beszámolt, hogy az elmúlt két napban  a folyók megtisztításán dolgozó romániai és magyarországi szakemberekkel találkozott. Kedden Szatmárnémetiben mutatták be az integrált hulladékmentesítő rendszer tervét, amellyel az ország nyugati felében található folyókon gyűjtik be az úszó hulladékot. Szerdán a Tisza és a Szamos magyarországi szakaszain vették szemügyre, hogy mit jelent a folyók szennyezése, és hogyan dolgoznak a megtisztításukon.

Áder János köztársasági elnök tavaly július elején levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára. Levelében az államfő emlékeztette Ursula von der Leyent: korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnöktől, hogy vesse latba befolyását a szennyezés megállítása érdekében. Tánczos Barna tavaly júniusban látogatott Magyarországra, ahol többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Nagy István agrárminiszterrel találkozott, és a folyami szennyezésekről is beszéltek.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük