Hirdetés
Hirdetés

Putyin: Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal

Putyin: Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal Külföld

Oroszország nem hajlandó “kompromittált devizában” – így dollárban és euróban – elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

Hirdetés
Hirdetés

“Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben – kezdjük ezzel – az orosz rubelre térünk át” – szögezte le az orosz elnök.

Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt “a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik, és utasította a kormányt, hogy instruálja a Gazpromot a meglévő szerződések módosítására.

“Ugyanakkor minden külföldi fogyasztónak lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve az orosz rubel vásárlását a hazai devizapiacunkon. Arra kérem Oroszország Nemzeti Bankját, hogy a kormánnyal együtt egy héten belül szabályozza az ügyletek ügymenetét” – rendelte el Putyin.

Putyin szerint a Nyugat mindenki előtt bebizonyította, hogy lehet nem teljesíteni az euróban és dollárban vállalt kötelezettségeket. Mint mondta, a “kollektív Nyugat” azzal a döntésével, hogy törvénysértő módon befagyasztotta Oroszország nemzetközi aktívumait, gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelentett be Moszkva előtt, és aláásta fizetőeszközeinek megbízhatóságát.

“Teljesen világos, hogy ebben az összefüggésben az Európai Unióba, az Egyesült Államokba történő árusszállításainknak, amelyekért dollárban, euróban és egyéb devizában kaptuk a kifizetést, már nincs értelmük számunkra” – jelentette ki Putyin.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója közölte, hogy az orosz űrvállalat ezentúl rubelben fog szerződni minden külföldi partnerével. A Pervij Kanal csatornán Rogozin elmondta, hogy már február 24-én, az Ukrajna ellen indított háború első napján megvitatta a pénzügyminisztérium képviselőivel devizabevételek kérdését, amelyeket az a Roszkoszmosz egyebek között hajtóművek és más csúcstechnológiai termékek szállításáért kap.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a szerdai parlamenti kormányórán kijelentette, hogy az orosz szénhidrogének elleni embargó a globális kőolaj- és földgázpiac összeomlásához vezetne. Rámutatott, hogy Oroszország a világpiac legnagyobb energiaforrás-szállítója, az orosz energiaexport részesedése mintegy 20 százalékos.

Novak szerint az energiaárak növekedése kiszámíthatatlan lehet, miközben Európa már most is soha nem látott, ezer köbméterenkénti 4000 dolláros tőzsdei árral szembesül. Hozzátette, hogy Oroszország “soha nem használta fegyverként az energiaforrásokat”, és még a “legbonyolultabb geopolitikai helyzetben” is folytatja “a gázszállításokat az európai fogyasztóknak az igényeknek és a szerződéseknek megfelelően, az ukrán gázszállítási rendszer felhasználásával, a 2024-ig szóló szerződés alapján”.

Mint mondta, az Északi Áramlat-2 projektet, amely további gázmennyiséget biztosíthatott volna Európának, most lényegében eltemették. Ismételten arra figyelmeztetett, hogy az európai fogyasztóknak még magasabb energiaárakkal kell szembenézniük.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy az európai döntéshozók teljes hozzá nem értése, a rosszul átgondolt politikák és a stratégiai tervezés hiánya vezetett ehhez az eredményhez. Ahogyan az Egyesült Államok esetében sem, Oroszországnak semmi köze sincs ehhez a helyzethez, és semmilyen módon nem járult hozzá az energiaellátás csökkenéséhez” – fogalmazott.

Az orosz kormány március 7-én hagyta jóvá az Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listáját, amelyre az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült. A határozat értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országokban működő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

Berlin szerint szerződésszegés rubelben kérni az orosz gáz árát

Szerződésszegés rubelben kérni az orosz földgáz árát – jelentette ki Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó új elszámolási rendszerről.

Az Európai Unió összes tagállamára vonatkozó moszkvai döntés „kevéssé ijeszt meg”, mert Németország földgázellátása a tavasz végéig biztosított – mondta a Zöldek politikusa egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva.

Kifejtette: már tavaly decemberben, Oroszország Ukrajna ellen indított „pusztító háborúja” előtt világos volt, hogy Moszkva „nem stabil partner”, ezt jelezte a németországi földgáztározók alacsony töltöttsége. A kormány időközben gondoskodott a tározók utántöltéséről, és továbbra is komoly erőfeszítésekkel igyekszik cseppfolyósított földgázt (LNG) „felhajtani a világpiacon”.

Így télre és tavaszra sikerült biztosítani az ellátást, de a következő télre kell még földgázt szerezni – mondta a Zöldek politikusa.

Hangsúlyozta, hogy szerződésszegést jelent Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, miszerint a földgázszállítások ellenértékének elszámolására használt rendszert átállítják orosz rubelre. Németország az európai partnereivel konzultál a megfelelő válaszról – közölte a miniszter.

A tárca mellett működő független tudományos tanácsadó testület egyik legtekintélyesebb tagja, Jens Südekum, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem (HHU) nemzetközi gazdaságtannal foglalkozó kutatója első gyorselemzésében kiemelte, hogy a hosszú távú földgázszállítási szerződésekben minden bizonnyal rögzítették az elszámolás pénznemét. Ez euró vagy dollár lehet, az orosz elnök döntése így „egyoldalú szerződésszegés”.

Kifejtette: a nemzetközi bankközi devizapiacon nincs elég rubel, ezért a szankciókkal sújtott orosz központi bankhoz kell fordulni, vagyis „Putyin közvetve arra kényszerít minket, hogy aláássuk saját szankcióinkat”.

Az „úgynevezett barátságtalan államok, például az EU vagy Svájc ezt nem fogják tudni egykönnyen megemészteni”– írta Jen Südekum, hozzátéve: az orosz elnök lépése „megtorlás a nyugati szankciók ellen, amire nem sokan számítottak ebben a formában”.

Mindezzel „valószínűbbé vált a teljes gázembargó forgatókönyve, akár akarjuk, akár nem” – írta a szakértő.

Kreml: egyeztetni fogják az orosz gáz vásárlóival a rubelben történő fizetés körülményeit

A gázszállítások rubelben történő kifizetésének feltételeit tisztázni fogják az orosz gáz vásárlóival – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságírókkal.

“Az elnök tegnap utasítást adott rá, hogy egy héten belül dolgozzák ki a mechanizmust és teremtsék meg a feltételeket ahhoz, hogy a (gázszállításért történő) fizetés rubelben történhessen meg. Annak mértékében tudják majd kialakítani álláspontjukat a vásárlók, ahogy felveszik velük a kapcsolatot, és elmagyarázzák nekik a rubelben történő fizetés feltételeit” – mondta Peszkov.

Türelemre intett annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy vajon az európai vevők szerződésszegésnek tekintik-e a rubelben  fizetésre történő áttérést.

Közölte, hogy Moszkva megpróbálja megoldani a Belgrád számára a gázszerződések orosz rubelben történő kifizetésével kapcsolatban felmerülő problémákat, mert Szerbia, Bulgáriával ellentétben, nem barátságtalan ország. Peszkov szerint Szófia “kénytelen lesz rubelért gázt vásárolni, akár akarja, akár nem, akár tetszik neki, akár nem” – fogalmazott a szóvivő.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük