Felhívás!

Hézagos a segélyhívórendszer

Raed Arafat orvos, a belügyminisztérium államtitkára, a romániai rohammentő-szolgálat (SMURD) megalapítója és kifejlesztője egy tévényilatkozatában elismerte, illetve felfedte, hogy a 112-es sürgősségi telefonszámon bejelentett esetek megoldásában, kivizsgálásában komoly törések keletkezhetnek a diszpécserszolgálatok váltásai után.

Vagyis ha egyik szolgálatos munkaidejében egy helyszínről segélykérő hívás érkezik, azt jegyzik, de ha a váltás után ugyanarról a helyszínről, illetve körzetből ismét segítséget kérnek, a második (vagy harmadik stb.) szolgálatos nem föltétlen társítja az első hívással. Nincs folytonosság. Az újságírók megkérdezték az államtitkárt: “A mai diszpécser-szolgálatos nem tudja, hogy mi történt a tegnapi szolgálatos munkaidejében?” Az államtitkár válaszából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy ez bizony könnyen előfordulhat.

A nyilatkozatra annak kapcsán került sor, hogy Temesvár egyik lakónegyedének tömbházaiban két kisgyermek és egyikük édesanyja vesztette életét cég általi rovarirtás vegyszereitől eredő mérgezésben, 25-30 személy kórházi kezelésre szorult. A lakókörzetből hat segélykérő hívás érkezett szombaton fél kilenctől kezdődően, de a hatóságok nagyon későn tisztázták a bajok eredetét, a tragédiák közötti közvetlen összefüggéseket.

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.