Felhívás!

Megfékeznék az autójavítások túlárazását

A kötelező gépjármű-biztosításból (RCA) fedezett autójavítások túlárazását hivatott megfékezni az a törvénymódosítás tervezet, amely szerint a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) és a Statisztikai Intézet (INS) évente megszabja az RCA biztosítás alapján végzett autójavítások referencia árát.

A 2017/132-es törvény módosítása értelmében az autószervizek nem számlázhatnak többet, mint amennyit a kár keletkezésének pillanatában érvényes referenciaár előír. Amennyiben mégis ennél magasabb árat számláznak, a biztosítók nem fizetik ki a különbséget, számol be a profit.ro. A biztosító hét napon belül köteles tájékoztatni a károsultat a kártérítés összegéről, az érintett pedig kérheti a javítást, vagy az azonos kategóriájú autó és a roncs értéke közötti különbözetet.

A törvénytervezet előírja azt is, hogy a károsult kérésére a biztosítótársaság egy napon belül csereautót kell biztosítson, amíg a sajátját javítják. Ha viszont egy napon belül nem kap csereautót, akkor a károsult bármely autókölcsönzőnél bérelhet egy sajátjához hasonló vagy alacsonyabb kategóriájú járművet. A törvénymódosítás kezdeményezői szerint az a cél, hogy szabályozzák az autójavítások árát és megfékezzék az autószerelők túlárazásának gyakorlatát, mivel mindezt végeredményben az ügyfél fizeti ki, hiszen a javítási költségek tükröződnek a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) árában is.   

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.