Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis és Dăncilă vita helyett párhuzamos rendezvényeken támadták egymást

Johannis és Dăncilă vita helyett párhuzamos rendezvényeken támadták egymást Románia

Közvetlen vita helyett párhuzamos rendezvényeken válaszoltak újságírók kérdéseire, és egymást támadva próbálták a választókat a maguk oldalára állítani kedden az elnökválasztás második fordulójába jutott Klaus Johannis államfő és Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă diktátori hajlamú, felfuvalkodott, de konkrét eredményeket felmutatni képtelen, részrehajló, a valós vitát kerülő, gyáva embernek nevezte Johannist és azt ígérte, hogy ha megválasztják, ő valamennyi román elnöke lesz és a románok nemzeti méltóságát fogja védelmezni.

A parlament épületében tartott több órás sajtóértekezletén a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt állította, több eredményt ért el másfél éves kormányfői tevékenysége során, mint Johannis ötéves elnöki mandátuma alatt.

Rámutatott: a PSD-kormányok három éve alatt a minimálbér több mint másfélszeresére nőtt, megháromszorozódott az orvosok bére, 80 százalékkal emelték a tanárok fizetését. Ezzel szemben szerinte Johannis semmivel nem szolgált rá az államfői javadalmazásra, egyedüli elfoglaltsága a PSD-kormány munkájának akadályozása volt.

Dăncilă azt ígérte: államfőként nem rombolni, hanem építeni fog, azon lesz, hogy a fiatalok büszkén vállalják románságukat, és nem magyarázkodni fog, ha Brüsszelbe utazik, hanem harcolni Románia érdekeiért.

Johannis azt állította: első ötéves mandátuma azzal telt, hogy megvédje a román jogállamiságot a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadásaitól, és ahhoz kért választói felhatalmazást, hogy elkezdhesse a „normális Románia” építését.

A tisztségben lévő elnök az egyetemi könyvtárban mintegy kétszáz hallgató jelenlétében vett részt pódiumbeszélgetésen kilenc általa kiválasztott vezető újságíróval és politológussal, amelynek során úgy értékelte: az államfői jogkörök birtokában sikerült megakadályoznia, hogy a PSD – néhány bűnöző megmentése érdekében – maga alá gyűrje az igazságszolgáltatást, és sikerült „Európában tartania” Romániát.

„Lehet, hogy szerénytelenül hangzik, de nélkülem a jogállamiság összeomlott volna” – sommázta Johannis.

Az elnök megismételte: azért hárította el Dăncilă kihívását, mert nem legitimálhatta egy nyilvános vitával a jogállamiságot aláásó PSD államfőjelöltjét. Úgy értékelte, ideje a PSD-t egy időre ellenzékbe küldeni, hogy „legyen ideje demokratizálódni”, és el lehessen kezdeni azokat az intézményi reformokat, amelyek az állampolgár szolgálatába állítják az államapparátust, elindítva Romániát a modernizálás útján. Ehhez nemcsak saját pártja, hanem a versenyből kiesett jelölteket támogató pártok szavazóira, többek között a romániai magyarok támogatására is számít.

Az RMDSZ „fiatalos, és laza” kampányt hirdető államfőjelöltje, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egyik nyilatkozatára utalva Johannis azt mondta: ő is „vagány” országot akar, akárcsak a romániai magyarok, és kifejezte meggyőződését, hogy vele együtt ezt meg is valósíthatják.

Románia több mint 18 millió szavazópolgára vasárnap választja meg az ország elnökét a következő öt évre, a két versenyben maradt jelölt, Klaus Johannis és Viorica Dăncilă közül. A választási kampány szombaton reggel 7 órakor ér véget.

A bukaresti média ironikusan kommentálja Johannis és Dăncilă párhuzamos kampányrendezvényét

Ironikus kommentárokkal reagált a bukaresti média szerdán arra a két, egyidejű kampányrendezvényre, amelyekkel a román elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt az elmaradt közvetlen televíziós vitát próbálta helyettesíteni.

Johannist a jobboldali média is élesen bírálta, amiért elhárította a tévévitát, és nem találta meggyőzőnek azt a „pótvitát” sem, amellyel az államfő azt próbálta bizonyítani, hogy nem futamodik meg a kényes kérdések elől. Johannis kampánystábja ugyanis nem bízta a szerkesztőségekre, hogy kit küldenek a pódiumbeszélgetésre, hanem név szerinti meghívókat küldött a rendezvény szereplőinek, így a PSD azzal vádolhatta az elnököt, hogy csak a „baráti sajtót” engedi kérdezni.

A jobboldali Hotnews.ro portál szerint az is visszatetsző volt, hogy Johannis rendezvényén maga az elnök volt a moderátor, aki szót adott a kérdezőknek. A szabadelvű Cotidianul.ro „Vita önmagával: Johannis adta be a labdát, Johannis fejelt” címmel kommentálta az elnök kampányrendezvényén tapasztalt visszásságokat.

A legtöbb csípős megjegyzést azonban a kör területét firtató kérdésre adott válaszukkal váltották ki az elnökjelöltek. Ennek előzménye az, hogy a ploiești-i Olaj- és Gázipari Egyetem mérnöki oklevelével rendelkező Dăncilă korábban azzal támadta  fizikatanári végzettségű ellenfelét – aki azt állította: a diákoknak adott magánórákból volt pénze több lakást vásárolni -, hogy ő ingyen korrepetálta matematikából az ismerősök gyerekeit.

Erre utalva kedd esti sajtóértekezletén az egyik újságíró megkérdezte, mi a kör területének képlete. Dăncilă rávágta, hogy „sugár a négyzeten”, majd amikor a kérdező kijavította őt, az újságíró szavait megismételve, hozzátette: „Pi szorozva a sugár négyzetével”. Nem sokkal később erről a jelenetről a másik rendezvényen is beszámolt az egyik újságíró, de Johannis csak kinevette Dăncilă tévedését, ő maga viszont nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy mi a kör területének képlete.

Az eset kapcsán a román médiában gúnyrajzok tucatja látott napvilágot, a Johannist támogató liberális Adevărul című lap publicistája pedig arról cikkezett, hogy Dăncilát inkább a PSD-hez közelebbi „szakterületről”, a „bűnözői körről” kellett volna faggatni.

A jobboldali G4Media.ro portál azt is megírta, hogy a párhuzamos „jelöltvita” idején több mint százezren kerestek rá az interneten a kör területének képletére, közülük a legtöbben Szeben megyében, ahol a választók kétharmada Johannisra voksolt az első fordulóban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások