Felhívás!

Gyönyörű vezetőink vannak

Gyönyörű vezetőink vannak Románia

A kétkamarás parlament mindkét házelnökét – Liviu Dragneát, a PSD és Călin Popescu Tăriceanut, a liberális ALDE elnökét – vádlottként idézte be szerdán a legfelsőbb bíróság egy-egy korrupciós perben, írja az MTI.

 

Dragneát hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra történő felbujtással gyanúsítják, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, állítólag az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, aki nem az önkormányzatnál, hanem a PSD megyei szervezetének dolgozott. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a politikus felbujtására a két fiktív munkatárs számára munkaköri leírást, jelenléti ívet és teljesítési beszámolókat is hamisítottak.

A PSD elnöke szerdai kihallgatása során elutasította a vádakat, ártatlannak mondta magát, azt állította, hogy a DNA „célpontjává” vált. Dragneának ez már a második korrupciós pere. 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélték választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés miatt, így ha ismét bűnösnek találják, korábbi felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

A szociáldemokrata pártelnököt érkezésekor PSD-ellenes tüntetők egy csoportja fogadta a bíróság épülete előtt, ahol jelentős csendőri erőket mozgósítottak a politikus védelmére. A tavaly januárban kezdődött per lassan halad, egyebek mellett azért, mert a perben eredetileg eljáró bírót nyugdíjazták, és az új bíró tavaly ősszel úgy döntött: elölről kell kezdeni a teljes bizonyítási eljárást.

Tăriceanut hamis tanúzás és bűnpártolás vádjával még 2016 nyarán állították bíróság elé: az ő büntetőperét is elölről kellett kezdeni tavaly az eredeti bíró nyugdíjazása miatt. A szenátus elnökét tanúként hallgatta ki két éve a brassói DNA egy feltehetően illegális ingatlan-visszaszolgáltatás ügyében. A DNA úgy véli, a házelnök eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal. Tăriceanu több ízben is ártatlanságát hangoztatta, szerinte az ügyészek kihallgatásával csak ürügyet kerestek meghurcolásához, amiért rendszeresen túlkapásokkal és titkosszolgálati összefonódással vádolja a DNA-t.

A szociálliberális kormánykoalíció egyik legfőbb célkitűzése oly módon átszervezni az igazságszolgáltatást, illetve úgy módosítani a büntetőjogot, hogy gátat szabjon az „ügyészségi visszaéléseknek”. A kormányellenes tüntetéseket szervező jobboldal szerint a PSD–ALDE-koalíció valójában politikai felügyelete alá próbálja hajtani az igazságszolgáltatást, hogy megmentse korrupt politikusait a börtöntől.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 22., 15:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kevés olyan vezér van akár helyi színten is aki nem vádolható apróbb tolvajlásokkal! Sokan hallottunk olyanról, hogy fában utazott/ utazik, földeket ” szerzett” meg, lenyúlta a focipálya kerítését, a szülei/ ő nagy komcsi volt, stb.

 • User
  Dátum: 2018. március 22., 16:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Gyönyörűek! A minap ellenük egy süketnéma is tüntetett és 2.000 lejes bünti jött a számára CSENDHÁBORÍTÁSÉRT! Nemcsak a magyarokat félemlítik meg ebben a szabad országban!