Felhívás!

Dăncilă ejnye-bejnyézik

Viorica Dăncilă kormányfő szerint „teljeséggel helytelen” az, hogy az Európai Bizottság (EB) az utóbbi hat évben több ízben tényleges romániai bűnvádi eljárások iránt érdeklődött, illetve ezek megoldását sürgette, írja az MTI.

 

A miniszterelnök a szerdai kormányülés első, nyilvános részén bejelentette: még aznap levelet küld Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének, hogy „tájékoztatást és részleteket kérjen” erről a gyakorlatról, amely szerinte egyáltalán nem illeszthető az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretei közé. Az EB a CVM-mel az ország 2007-es uniós csatlakozása óta nyomon követi a román igazságszolgáltatás reformját, a jogállamiság megszilárdítását, az előrelépésekről és további teendőkről pedig rendszeresen országjelentéseket készít.

Felidézte: a központi sajtó a napokban egy 2012-ből származó dokumentumot mutatott be, amelyben a brüsszeli testület a CVM keretében megfogalmazott ajánlásai között kilenc akkor folyamatban lévő nagykorrupciós büntetőperben sürgetett előrelépést, név szerint említve azokat a közéleti szereplőket (köztük Adrian Năstase volt miniszterelnököt), akik ezen ügyekben vádlottként álltak a bíróság előtt.

Dăncilă elmondta: kérésére az igazságügyi miniszter utánanézett, hogy 2012 óta előfordult-e még ilyesmi, és kiderült, hogy nem egy elszigetelt esetről volt szó. A kormánypárti média értelmezésében Brüsszel beavatkozott a román igazságszolgáltatásba azzal, hogy jelezte: mely bűnvádi eljárásokban vár előrelépést. A kommentátorok szerint a nevek felsorolásával egyfajta „feketelistát” küldött Bukarestnek azokról a „nagyvadakról”, akiknek a „kilövését” szükségesnek tartja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.