Felhívás!

Gheorghiță: szeptembertől kezdődhet a harmadik adag oltás beadása

Gheorghiță: szeptembertől kezdődhet a harmadik adag oltás beadása Románia

“Nagyon valószínű”, hogy szeptembertől megkezdik a harmadik adag oltás beadását az egészségügyi személyzet, a krónikus betegségben szenvedők és a 65 év felettiek számára – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora.

“Nagyon valószínű, hogy szeptemberre megszületik a döntés a harmadik dózis beadásáról” – mondta Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță megjegyezte, hogy valószínűleg figyelembe fogják venni az emberek kórtörténetét: “aki már átesett a betegségen, és két dózissal beoltották, annak nem kell a harmadik adagot beadatnia”.

A katonaorvos elmondta, hogy a második és a harmadik adag oltás között 8 hónapnak kell eltelnie. Ennek értelmében, az eddig beoltott emberek mintegy kétharmada lenne jogosult a harmadik dózisra.

Nyolc hét alatt ötszörösére nőtt a delta variánsával történt megbetegedések száma

Az utóbbi 8 héten ötszörösére nőtt a koronavírus delta variánsával történt megbetegedések száma: az év 29. hetében már 127 olyan új megfertőződést mutattak ki, amit ez a vírustörzs okozott. Ez 26-tal több, mint az egy héttel korábban jegyzett esetszám – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă elmondta, nő az aggodalomra okot adó vírusvariánsok okozta fertőzések száma: ezek aránya az év 21. hetében (május 24-30. között) az összes eset 1,5 százaléka volt, a 29. héten (július 19-25. között) pedig már elért a 6,8 százalékot.

A delta vírustörzzsel történt megbetegedések felét 28 fertőzési gócban mutatták ki Argeş, Bákó, Brassó, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman megyében és Bukarestben. Ebből 22 családi, 6 közösségi góc.

Az esetek egyharmadában tisztázatlan a fertőzés eredete, így a katonaorvos szerint nagy a valószínűsége annak, hogy fertőzöttek a vírus közösségi terjedése révén betegedtek meg. Ilyen eseteket mutattak ki Bukarestben (31 eset), valamint Argeş (23), Ilfov (19) és Bákó (17) megyében.

A delta vírustörzs eddig öt ember halálát okozta Romániában a hivatalos adatok szerint, a legutóbbi áldozat egy 56 éves Olt megyei férfi, akinek társbetegségei is voltak.

A delta variáns halálos áldozatai közül egy sem volt beoltva.

A delta vírustörzzsel diagnosztizált 127 személy közül 13 személy kapta meg mindkét oltást, kettő pedig az első adagot. A többiek nincsenek beoltva. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kicsi azoknak az aránya, akik a beoltottság ellenére elkapják a koronavírust – magyarázta a katonaorvos.

Augusztus 2-ától Moderna vakcinát is kaphatnak a 12-17 évesek

Augusztus másodikától a Moderna által kifejlesztett vakcinával is beolthatók a 12 és 17 év közötti fiatalok – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Az oltási előjegyzések internetes platformján augusztus elsejétől lehet időpontot kérni a tinédzserek immunizálására a Moderna vakcinájával.

Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján közölte, az Európai Gyógyszerügynökség július 23-án hagyta jóvá a Moderna vakcina alkalmazását a 12-17 éves korosztálynál.

Akárcsak a 18 év fölöttiek, a 12-17 évesek is két dózist kapnak a Moderna oltóanyagából. A két oltás között 28 napnak kell eltelnie.

A kiskorúak beoltásához szülő vagy gyám hozzájárulása szükséges, akárcsak a Pfizer/BioNTech vakcinájának beadásakor – tette hozzá a katonaorvos.

Körülbelül 30%-os jelenleg a romániai lakosság átoltottsága

Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt irányító országos bizottság (CNCAV) vezetője kedden arról számolt be, hogy az oltásra jogosult, 12 évnél idősebb lakosság körében körülbelül 30 százalékos az átoltottság.

A lakosság átoltottsága tekintetében Bukarest vezeti a rangsort 48 százalékkal, majd Kolozs megye következik 44 százalékkal. Szeben, Temes, Brassó, Konstanca, Fehér, Ilfov, Maros, Szilágy megyében 30 és 35 százalék közötti ez az arány.

10 megyében (köztük Bukarestben is) 30 százalék feletti, 26 megyében 20 és 30 százalék közötti, és 6 megyében 17 és 20 százalék közötti az átoltottsági arány – sorolta a katonaorvos.

Július 26-áig több mint 4,95 millió személy kapott már legalább egy adag oltást, 95 százalékuk pedig a teljes adagot megkapta.

A mellékhatások jelentkezésének aránya 1,79 ezrelék. Az utóbbi héten 47 mellékhatást jelentettek, de egyik sem volt súlyos. A mellékhatást bejelentő személyek átlagéletkora 34 év.

Eddig 1.170.000 dózis vakcinát adott el Románia

Románia eddig 1.170.000 dózis vakcinát adott el – közölte kedden Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Baciu tájékoztatása szerint Románia eddig 1.170.000 adag vakcinát adott el Dániának, a Moldovai Köztársaságnak több mint félmillió adagot, Ukrajnának 100.800, Argentínának 30.000, Szerbiának 50.400 adagot.

Az államtitkár szerint ez a ‘túlélés reményét’ jelenti azon oltások esetében, amelyek közel állnak a lejárati határidőhöz, augusztus végén például 1.400.000 adag vakcina fogja szavatosságát veszíteni. ‘Fontos a készletek hatékony menedzsmentje’ – tette hozzá.

Az oltáskampányt irányító országos bizottság alelnöke azt is elmondta, hogy július 26-ig 17.662.029 adag vakcina érkezett az országba, és jelenleg 6.048.043 adag vakcina van raktáron.

Ezek közül a legtöbbet a BioNTech/Pfizer vállalat által gyártott vakcinákból szerzett be Románia – 11.595.129 adagot. A Moderna oltóanyagaiból 1.705.200, az AstraZeneca által gyártottakból 3.374.000, a Johnson&Johnson vakcináiból pedig 987.800 adag érkezett.

Júliusra 1.177.000 adag oltást irányoztak elő, de ennek leszállítását részben felfüggesztették, éppen a készletek hatékony menedzsmentje érdekében – tette hozzá Andrei Baciu.

(G4Media/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.