Felhívás!

Száz új bölcsőde építését hagyja jóvá augusztusban a fejlesztési minisztérium

Száz új bölcsőde építését hagyja jóvá augusztusban a fejlesztési minisztérium Románia

Száz új bölcsőde építését hagyja jóvá augusztusban a fejlesztési minisztérium, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által meghirdetett bölcsődeépítési program hamarosan a kivitelezési szakaszához ér – közölte kedden Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A tárcavezető egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szaktárca jövő hónapban hagyja jóvá az első önkormányzati finanszírozási kéréseket. Emlékeztetett, hogy fél éve dolgoznak a program kivitelezésén, elkészültek a látványtervek, a megvalósíthatósági tanulmányok, és most a technikai szakbizottság is jóváhagyta a terveket. A szakmai jóváhagyást követően a minisztérium elemzi a már beérkezett 128 bölcsődeépítési kérést, és az elsőket augusztusban jóváhagyja – mondta a miniszter.

“A fiatal családokat akarjuk támogatni a bölcsődék építésével. Erre vállalkoztunk, és az intézkedés már nemcsak papíron létezik, hanem hamarosan elkezdhetjük jóváhagyni a létesítmények megépítését” – mondta a miniszter.

Az RMDSZ javaslatára a kormánykoalícióban döntés született a bölcsődék működtetésének állami finanszírozásáról is, ezért a miniszter arra biztatott minden önkormányzatot, hogy adjanak be bölcsődeépítési kérést, ha eddig nem tették meg. A kérések indoklásához a településre vonatkozó születési ráta igazolása is szükséges.

Romániában 386 bölcsőde működik, így egy megyében átlagban mintegy 10 ilyen létesítmény van, de egyes megyékben ennél jóval kevesebb.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.