Felhívás!

Gheorghiță: célunk, hogy év végére elérjük a közösségi immunitást

Gheorghiță: célunk, hogy év végére elérjük a közösségi immunitást Románia

A hatóságok az elmúlt napok gyors oltási ütemén felbuzdulva az év végére szeretnék elérni a közösségi immunitás küszöbét – jelentette be vasárnap Valeriu Gheorghiță, a koronavírus elleni oltáskampány vezetője. Elmondta, jelenleg a beoltottak aránya 40 százalék, és a cél az, hogy az év végére elérjék a 70 százalékot.

Ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, naponta legalább 80 000 embert kellene beoltani – mondta Valeriu Gheorghiță. Az elmúlt napok megmutatták, hogy ez az oltási arány lehetséges. Pénteken az oltási kampány abszolút rekordot döntött, több mint 128 ezer embert oltottak be, ebből mintegy 86 ezret az első dózissal.

Minden héten oltási maratonokat szerveznek a fővárosban – jelentette be Valeriu Gheorghiță. Felszólította az ország összes orvosi egyetemét és a nagyobb városok egészségügyi igazgatóságait, hogy szervezzenek ilyen rendezvényeket, hogy hétvégén megnövekedjen az oltási kapacitás.

“Kötelességünk fokozatosan növelni az oltási kapacitást, hogy az elkövetkező hetekben elérjük a felnőtt lakosság 70%-os beoltottsági arányát. Jelenleg a 18 év feletti felnőtt lakosság körében az átoltottsági arány 40%. (…) Mivel ezekben a napokban az emberek egyre nagyobb igényt mutatnak (…) a védőoltások iránt, a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Bukaresti Orvosi Kamara és a Közegészségügyi Igazgatóság minden héten oltási maratont szervez a fővárosban. Reméljük, hogy az év végére elérjük a kollektív immunizáció küszöbét a védőoltások révén” – mondta Gheorghiță vasárnap a Nemzeti Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón, amely egyike a hat fővárosi helyszínnek, ahol oltásmaratont tartnaak.

Gheorghiță elmondta, hogy az elmúlt hetekben fokozatosan új központokat és oltási klinikákat nyitottak meg, és várhatóan ezek száma tovább fog növekedni.

“Szeretném növelni az oltási arányt. Holnap online találkozót tartunk a polgármesterekkel, községek, települések és városok képviselőivel, hogy optimalizáljuk az oltási folyamatot a vidéki településeken, hogy a vidéki közösségekben mobil csapatokkal fokozzuk az oltást. (…) Ez azonban azt jelenti, hogy naponta legalább 80-100 ezer embert kellene beoltanunk, hogy a következő 60 napban elérjük a felnőtt lakosság 70%-át meghaladó oltottsági arányt. Szerintem képesek vagyunk rá. Megvan az oltási kapacitásunk, megvan a kell mennyiségű oltóanyag, megvannak a kollégáink – az orvosi testület hajlandó erre az erőfeszítésre, mi itt vagyunk, és reméljük, hogy 2021 végére (…) elmondhatjuk: “Együtt legyőzzük a világjárványt” – idézte Valeriu Gheorghițăt az Agerpres.

Mit jelent a lakosság 70%-os átoltottsága?

Arra a kérdésre, hogy mit jelentene a felnőtt lakosság 70%-os átoltottságának elérése, Gheorghiță kifejtette: “Ez azt jelentené, hogy a következő hullámoknak sokkal kisebb hatásuk lenne. Meg kell értenünk, hogy 70% feletti oltási arány esetén, amelyhez hozzáadódik a betegségen átesettek száma és aránya, alapvetően a nyájimmunitás, a csoportimmunitás sokkal erősebb lesz (…). A teljes körű átoltottság legalább hússzor csökkenti a halálozás kockázatát. Ma legalább hússzor kevesebb halálesetnek kellene bekövetkeznie, mint amennyit sajnos naponta elszenvedünk”.

Több mint 110 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság vasárnap közzétett statisztikái szerint. Miután a nyár folyamán nagyon lassan haladt a beoltás, az elmúlt két hétben sokkal többen érdeklődtek az oltás iránt, mivel a világjárvány negyedik hullámában rekord alacsony volt a beoltottak száma Romániában. A COVID ellen beoltott lakosság számát tekintve Románia az utolsó előtti helyen áll Európában, ami a szakértők szerint megmagyarázza, hogy a delta variáns miért okozott rekordszámú megbetegedést a romániai lakosság körében, míg a nyugati országokban, ahol a lakosság átoltottsága eléri a 80-90%-ot, a negyedik hullám hatása jóval kisebb volt, és a járványellenes intézkedéseket enyhíteni lehetett.

“Úgy gondolom, hogy ezek hatalmas veszteségek, és úgy gondolom, hogy a román társadalom egésze nem fogadhat el többé ilyen veszteségeket, de, ismétlem, össze kell fognunk ugyanazon cél érdekében. A román nemzet semmivel sem gyengébb annál, ami Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és más európai országokban történik, amelyek jelenleg kényelmes, járványügyi szempontból stabil helyzetben vannak” – mondta Valeriu Gheorghiță.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.