Felhívás!

Gheorghiță: az oktatás újrakezdése a fertőzészámok emelkedéséhez vezet

Gheorghiță: az oktatás újrakezdése a fertőzészámok emelkedéséhez vezet Románia

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke szerint az oktatás újrakezdése a koronavírusos fertőzések számának emelkedéséhez fog vezetni.

Keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy az iskolai oktatás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek elkezdése a szünidők lejárta után korábban is növelte az esetszámokat.

Ezt a katonaorvos azzal magyarázta, hogy az emberek mobilitásának és a közöttük lévő interakciók számának növekedése kedvez a koronavírus terjedésének. Hangsúlyozta, hogy nem kizárólag a gyerekek iskolai jelenlétére utal, hanem az összes ehhez kapcsolódó tevékenységre, többek között a diákok által sokszor zsúfolt tömegközlekedési eszközökön megtett útra az otthonuktól az iskoláig és vissza.

Valeriu Gheorghiţă szerint a vírus terjedésének a hideg évszak is kedvez, mert az emberek többet ülnek zárt helyiségekben, és ritkábban szellőztetnek.

A szakember hangsúlyozta: hamis az az üzenet, hogy a járvány negyedik hulláma “megszűnőfélben van”. Szerinte a járványhelyzet ugyan stabilizálódni látszik, de ez nem jelenti a negyedik hullám végét. Példának hozta fel azokat az európai országokat, ahol az utóbbi napokban jelentős mértékben nőttek a fertőzésszámok.

Gheorghiţă ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magas átoltottságú európai országokban az esetszámok emelkedése nem jár együtt a súlyos megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével.

A katonaorvos kitért arra is, hogy szükség van az első két adag vakcina beadása után a harmadik, úgynevezett emlékeztető dózis beadására is, tekintettel arra, hogy a fertőzött személyek 35-40 százaléka több mint öt hónapja kapta meg az oltóanyag második adagját.

Az utóbbi héten több mint 3200 tanügyi alkalmazottat oltottak be

Az utóbbi héten több mint 3200 tanár és több mint 3100 diák oltatta be magát – közölte a lakosság immunizálását koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján elmondta, országszerte 52 iskolai oltóközpont működik. Az utóbbi héten 3135 tanulót oltottak be, ez 17 százalékkal több, mint egy héttel korábban (2677).

A tanárok és tanügyi személyzet közösségeiben több mint 200 százalékos az oltásra jelentkezők számának növekedése az előző héthez képest: 3255 iskolai alkalmazott kérte a vakcinát az elmúlt hét során, míg az ezt megelőző héten ez a szám csak 1020 volt.

Az emlékeztető (“booster”) oltást eddig 1.037.000 személy kapta meg Romániában; 15,5 százalékuk az egészségügyi vagy szociális gondozói ágazatban dolgozik, 60,1 százalékuk a veszélyeztetett kategóriába tartozik (65 év fölötti vagy krónikus beteg), és körülbelül 5,4 százalékuk dolgozik a tanügyben.

Bukarestben, valamint Kolozs, Konstanca és Szeben megyében meghaladta az átoltottság az 50 százalékot

Bukarestben az oltásra jogosult, azaz 12 évesnél idősebb lakosság 63,5 százaléka van beoltva koronavírus ellen – tájékoztatott Valeriu Gheorghiţă. Élen jár Kolozs, Konstanca és Szeben megye is, ahol az átoltottság meghaladta az 50 százalékot.

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a katonaorvos közölte: Kolozs megyében 56, Konstanca megyében 52,3, Szeben megyében 50 százalékos a lakosság átoltottsága.

Tizennyolc megye van az országban, ahol 40 és 50 százalék közötti az átoltottság, további tizennyolc megyében pedig ez az arány 30 és 40 százalék közötti. Két megye van, ahol továbbra is a lakosságnak mindössze 27-28 százaléka van beoltva: Kovászna és Suceava.

November 8-án 7.321.195 személy volt beoltva Romániában. Ez – 19,3 lakossal számolva – 38 százalékos átoltottságot jelent.

Országszerte 756 oltóközpont és 1117 oltópont működik. Ebből 812 oltóponton a PfizerBioNTech, 117 oltóponton a Moderna, 33-an az AstraZeneca és 155-ön a Johnson&Johnson vakcinájával immunizálják az embereket. Az oltási platformon jelenleg több mint 698 ezer előjegyzés van, a legtöbb oltakozó (több mint 670 ezren) a Pfizer vakcináját választja.

Románia legfeljebb 50 százalékos átoltottságot érhet el az év végéig

Románia legfeljebb 50 százalékos átoltottságot érhet el az év végéig a jelenlegi immunizációs ütemben, ettől pedig nem lehet azt remélni, hogy jelentősen visszaszorítaná a koronavírus-járvány következő hullámaiban a súlyos esetek és a halálozások számát – állapította meg Valeriu Gheorghiță.

Az oltásparancsnok két héttel korábbi optimista becslését kényszerült kiigazítani, október 26-án ugyanis – az akkori kiugróan magas oltakozási kedvre alapozva – még azt mondta: a román hatóságok célkitűzése az, hogy Románia az év végéig elérje a nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága haladja meg a 70 százalékot.

Azonban, amilyen hirtelen megugrott, olyan gyorsan vissza is esett az immunizáció üteme. Gheorghiîț rámutatott: az utóbbi hét napon feleannyian kérték az első oltást, mint a megelőző héten, amikor számuk a félmilliót is meghaladta.

Gheorghiță szerint bebizonyosodott, hogy nincs esély az oltakozás felpörgetésére a zöld igazolvány munkahelyi bevezetése nélkül, Románia lakossága ugyanis – a nyugati és északi országokétól eltérően – nem tartja természetesnek, hogy megelőzésképpen beoltassa magát. Az oltásparancsnok rámutatott: a nyugati országokban is megtorpant az oltakozás üteme 50-60-70 százalék körül, és csak akkor sikerült tovább emelni az immunizációs szintet, amikor bevezették a zöld igazolványt.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.