Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ezer bíró és ügyész kéri az igazságügyi minisztert, hogy ne mozdítsa el a legfőbb ügyészt

Ezer bíró és ügyész kéri az igazságügyi minisztert, hogy ne mozdítsa el a legfőbb ügyészt Románia

Több mint ezer bíró és ügyész kéri az igazságügyi minisztertől, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát – tájékoztat a Romániai Bírák Fóruma (FJR).

A FJR egy 1.030 névből álló listát tett közzé, akik csatlakoztak a Tudorel Toaderhez intézett indítványhoz.

A Romániai Bírák Fóruma és a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom csütörtökön fordult Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez, és azt kérte, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát.

“Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO), veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” – írja a bírák fórumának csütörtöki közleményében.

FRISSÍTÉS: A DNA is támogatja az indítványt

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közgyűlése pénteki ülésén döntött a Romániai Bírák Fóruma (FJR), valamint a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom kezdeményezésének támogatásáról.

A testület ugyanakkor üzenetet fogalmazott meg és fogadott el, kérve ebben az ügyészek függetlenségének biztosítását. Az üzenetben hangsúlyozzák, a DNA-ügyészek ragaszkodnak a jogállam alapértékeihez, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének elvéhez. A vezető tisztségű ügyészek menesztésének indítványozásához objektív kritériumokra épülő, alapos indoklásra van szükség, “kerülni kell az aránytalan döntések kockázatát”, valamint olyan környezet kialakítását, amelyben az ügyészek megfélemlítést és nyomásgyakorlást érezhetnek – áll még a dokumentumban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.