Felhívás!

Életeket menthet

Elindult a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszer tájékoztató portálja, mától pedig a RO-ALERT rendszer országos tesztjei is megkezdődnek – jelentette be szombaton Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár, írja az MTI.

A hétvégén élesített ro-alert.ro honlapon román és angol nyelvű tájékoztatás érhető el a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) által kiépített rendszer működéséről és a telefonkészülékeken elvégzendő beállításokról. A rendszer nem SMS-t küld, hanem a telefonok úgynevezett „cell broadcast” (cellaüzenet) funkcióját használja arra, hogy szöveges és hangriasztást küldjön minden olyan készülékre, amely a veszélyeztetett térségben működik a négy romániai mobilszolgáltató valamelyikének hálózatában, akár roamingban is. Az államtitkár rámutatott: a RO-ALERT nem érzékeli, ki és hol „veszi az adást”, nincs szüksége a riasztás továbbításához a felhasználók telefonszámára, így nem is tárolja azok adatait.

Raed Arafat elmondta: az IGSU pontosan be tudja rajzolni a térképen, hogy mely térséget riasszanak. Kizárólag súlyos, életveszélyes helyzetekben fogják használni a rendszert, ezzel is arra bátorítva minden mobilfelhasználót, hogy állítsa be és tartsa bekapcsolva készülékén az életmentő funkciót. Úgy vélekedett: a túl gyakori riasztás nagyon zavaró lenne, hiszen az nem hallgat el, amíg a felhasználó el nem olvassa az üzenetet és akkor is hangosan szól, ha egyébként a telefon le van halkítva. A hatmillió euróért kiépített rendszer beüzemelése és a telefonkészülékek helyes beállításának ellenőrzése érdekében szeptember 17–27. között az ország különböző térségeiben próbariasztásokat fognak küldeni a telefonokra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.