Felhívás!

Dăncilă: kormányátalakítást kérünk a parlamentben

Dăncilă: kormányátalakítást kérünk a parlamentben Románia

A kormány megjelenik a parlamentben, hogy jóváhagyást kérjen a kabinet átalakítására – jelentette ki kedden késő este Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a párt végrehajtó bizottságának (CExN) ülését követően.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: “nem találja” az alkotmánybíróság döntésében azt a passzust, amely a kormányt arra kötelezné, hogy megjelenjen a parlament plénuma előtt, ahogyan azt sokan állítják.

“De természetesen, amint említettem, megjelenünk a parlamentben, de nem akkor, amikor mások megszabják, hanem akkor, amikor megfelelőnek tartjuk az időpontot, a rendelkezésre álló 45 nap alatt. (…) A végrehajtó bizottság arra a következtetésre jutott, hogy kormányátalakításra kérjük a parlament támogatását. Még nem határoztuk meg a dátumot, de nem várunk nagyon sokat. Várjuk a bizalmatlansági indítványt, az ellenzék jogköre ezt benyújtani. Meg vagyok győződve arról, hogy sok felelős személy lesz, aki nem szavazza meg az indítványt”- mondta Viorica Dăncilă.

“Nem bukik meg a kormány, ha a parlament nem szavazza meg a kormányátszervezést”

Nem bukik meg a kormány, ha a parlament nem szavazza meg a kormányátszervezést – jelentette ki szerdán késő este az Antena 3 televízió műsorában Viorica Dăncilă.

‘Tegyük fel, hogy az államfő nem tartja tiszteletben az alkotmánybíróság határozatát. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be. Ez az ellenzék eszköze, amelyet használhat. Nem vádolhatom az ellenzéket, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be. Ez az ellenzék joga. Ha átmegy az átszervezés, akkor teljes a kabinet, és folytatjuk a munkát. Ha az átszervezés nem megy át, akkor nem bukik a kormány. Ez esetben egy új átszervezéssel jövünk és folytatjuk ezt a folyamatot. És akkor kérdem én: ki veszít? Nem érdekel, hogy én veszítek, de veszít az állampolgár” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: “a legrövidebb időn belül” megjelenik a parlamentben és bizalmi szavazást kér a kormányátszervezésre, amelyben nyolc új miniszterre tesz javaslatot, akik közül öten a Szociáldemokrata Párt (PSD), hárman a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) tagjai.

“Az ALDE-s kollégák induljanak velünk közös listán”

Azt az ajánlatot tette a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányt támogató politikusainak, hogy közös listán induljanak a parlamenti választásokon – jelentette ki Viorica Dăncilă.

“Ezek az emberek bíztak a kormányprogramban, megtartották a választóknak tett ígéreteiket. Felelős emberek, akik végig akarják vinni a kormányprogramot, amelyet a választók előtt felvállaltak. Komoly és tisztességes kapcsolatra törekszünk, ezért javaslatot tettünk ALDE-s kollégáinknak, akik támogatják a kormányt, hogy közös listán induljunk a parlamenti választásokon” – mondta Dăncilă és hozzátette: a miniszterek nélkül működő oktatási és belügyi tárca élére nem neveznek ki ügyvivőket.

Teodor Meleșcanu, az ALDE-ből a szenátus elnökének való megválasztása után kizárt szenátor a kormányfő felvetésére reagálva elmondta, semmilyen döntés nem született arról, hogy az ALDE és a PSD közös listán induljon a parlamenti választásokon.

“Ez csak egy ajánlat, amely csak a felek teljes egyetértésével valósulhat meg. Természetesen ez az egyik lehetőség. Egy másik lehetőség az, hogy önállóan induljunk, vagy függetlenként vegyünk részt a helyi választásokon, és esetleg ezt követően beszéljünk a közös listáról, de jelenleg semmi sincs eldöntve” – mondta Meleşcanu.

“Azt szeretném, hogy az igazságügyi miniszter egy független személy legyen”

Azt szeretné, ha az Ana Birchall távozásával megüresedő igazságügyi miniszteri tisztséget egy független személy töltené be – jelentette ki Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök azt mondta: egyelőre nincs konkrét jelöltje.

Megerősítette: a kormány semmilyen módon nem fog beavatkozni az igazságszolgáltatásba.

“A népszavazáson azt kérték, hogy többé ne adjunk ki sürgősségi kormányrendeleteket az igazságügyre vonatkozóan, hát nem fogunk kiadni. Mi több, véleményem szerint az igazságszolgáltatás minden kérdését a bíráknak és ügyészeknek kell megoldaniuk. Ők erre a legalkalmasabbak, konszenzusra kell törekedniük, és a döntéseiket ez alapján kell meghozniuk” – mondta a miniszterelnök.

“Nem azért álltam be ebbe a harcba, hogy összejátsszak valakivel”

Nem azért álltam be ebbe a harcba, hogy összejátsszak valakivel – jelentette ki Viorica Dăncilă.

Dăncilă meggyőződésének adott hangot, hogy van esélye legyőzni Klaus Johannist.

“Nem azért álltam be ebbe a harcba, hogy összejátsszak valakivel, vagy hogy az első fordulóban megegyezzünk valakivel. Azért léptem be a csatába, hogy megnyerjük az elnökválasztást, és erre van esélyünk. Úgy gondolom, hogy a PSD nagyon jól szervezett párt és – talán sokakat meglep – hiszek abban, hogy támogatni fognak a romániai nők. Ez az első alkalom, hogy nő jelöltünk van, akinek esélye van Románia elnökévé lenni. Nagyon bízom az idősek támogatásában, mert én is mindig támogattam őket” – jelentette ki Viorica Dăncilă.

“Nem fotózkodni megyek az USA-ba, hanem az ország érdekeit képviselni”

Nem fotózkodni megy az Amerikai Egyesült Államokba (USA), hanem azért, hogy képviselje az ország érdekeit és elmélyítse a transzatlanti kapcsolatokat – jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă.

“Azért megyek, hogy az ország érdekében aláírjak bizonyos megállapodásokat Románia és az Egyesült Államok között, amelyek sokkal nagyobb bizalomhullámot generálnak országunk iránt. Találkozom amerikai vállalatok vezetőivel, megbeszéljük a romániai beruházásokat, bemutatom a beruházási lehetőségeket, de azt is, hogyan ösztönözte és ösztönzi a román kormány az amerikai beruházásokat. Megyek az ENSZ-be, hogy Jordánia királyával és Macron elnökkel együtt hozzászóljak a terrorizmusról szóló vitához. Találkozom a külügyminisztérium képviselőivel. Tehát ez egy munkalátogatás, ahol sok találkozóm van (…), és szeretnék találkozni az Amerikai Egyesült Államok román közösségével is” – mondta a miniszterelnök.

Dăncilă hozzátette, hogy a kormány több tagja is elkíséri az USA-ba.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.