Felhívás!

Dăncilă: Johannis azt ígérte, hogy néhány napon belül dönt a miniszterek kérdésében

Dăncilă: Johannis azt ígérte, hogy néhány napon belül dönt a miniszterek kérdésében Románia

Klaus Johannis azt ígérte, hogy néhány napon belül dönt a fejlesztési és a közlekedési miniszterek kinevezésének kérdésében – nyilatkozta szerda este a România TV műsorában Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: telefonon beszélt a Klaus Johannisszal és arra kérte, hogy hozzon döntést a két minisztérium élére javasolt jelöltekkel kapcsolatban, hogy csütörtöki brüsszeli látogatásán ne kelljen ismét magyarázkodnia, hogy nem oldódott meg ez a válsághelyzet. “Az államfő azt mondta, hogy néhány napon belül választ ad” – mondta Dăncilă, aki hozzátette: Johannis azt nem közölte, hogy milyen döntésre számítson.

A kormányfő szerint ezeket a dolgokat nem lehet megkerülni Brüsszelben, hisz a két tárcavezetőnek nagyon fontos feladatai vannak uniós szinten. Arra a kérdésre, hogy mi az eljárás, ha az államfő továbbra sem nevezi ki a minisztereket, Dăncilă azt válaszolta, hogy akkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága elé kerül az ügy.

A kormányfő kifejtette: csütörtökön találkozik Brüsszelben Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első-alelnökével és el fogja neki magyarázni az igazságszolgáltatás körül kialakult helyzetet. Véleménye szerint a kormány által tervezett jóvátételi intézkedések az emberi jogok védelmét szolgálják, és ennek fontosságát az Európai Bizottság is minden alkalommal hangoztatja.

Pénteken fogadják el a költségvetést

Dănicilă azt is elmondta, a kormány pénteki ülésén fogadja el a 2019-es költségvetés tervezetét.

Véleménye szerint “amíg a költségvetés nem kisebb, mint tavaly”, addig “nincs veszélyben” az elfogadása. Úgy látja: csütörtökön megoldják azokat a problémákat, amelyek miatt tiltakoznak a polgármesterek, bár hozzátette: “soha nem lehet mindenki elégedett”. Azt mondta: fontos, hogy “helyes döntéseket hozzanak”, és ezzel – éppen úgy, mint európai szinten – megerősítsék a kohéziót az országban.

Kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette: vállalta, hogy életbe ülteti a kormányprogramot, ezért “fel sem merül”, hogy induljon az európai parlamenti választásokon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.