Hirdetés
Hirdetés

Büntetőügyesek nélküli közéletet: az ügyészség vizsgálja az aláírásokat

Büntetőügyesek nélküli közéletet: az ügyészség vizsgálja az aláírásokat Románia

Büntetőpanaszt tesz a főügyészségen a képviselőház házbizottsága a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés kapcsán gyűjtött aláírások ügyében. Cătălin Rădulescu kevsztor szerint 500 ezer hamisított aláírást találtak.

Az alsóház szociáldemokrata párti (PSD) kvesztora szerdán azt mondta, a parlament főtitkársága négy hónapon át vizsgálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott egymillió támogató aláírást, és több mint 500 ezer hamisított kézjegyet találtak, amit jeleztek a házbizottságnak. A testület szerdán szavazással úgy döntött, hogy a polgári kezdeményezések esetében előírt eljárásnak megfelelően továbbküldik az aláírásokat tartalmazó íveket az alkotmánybírósághoz, ugyanakkor azonban büntetőpanaszt nyújtanak be a főügyészséghez is, hogy a vádhatóság is vizsgálja át a jegyzékeket. “Amennyiben az ügyészek úgy döntenek, nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az aláírás-hamisítást, nagyon jó, ha viszont az ügyészek találnak erre utaló bizonyítékokat, az nagyon súlyos lesz” – mondta Rădulescu.

Hirdetés
Hirdetés

Az USR elnöke, Dan Barna az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, a törvényben előírt eljárásnak megfelelően azoknak a településeknek a polgármesterei, amelyeken az aláírásgyűjtés zajlott, már ellenőrizték a kézjegyeket, és kiszűrték azokat, amelyek nem feleltek meg a törvényi követelményeknek. Barna szerint a büntetőpanasz benyújtásával a PSD “szabotálja” a polgári kezdeményezést, ezzel is bizonyítva, “mennyire elkeseredettek a képviselőházat vezető büntetőügyesek”.

Rădulescu ellenben az állítja, az aláírásokat első körben ellenőrző polgármesterek közül is többen feljelentést tettek az ügyészségen aláírás-hamisítás gyanúja miatt, köztük Arad nemzeti liberális párti polgármestere, Gheorghe Falcă is.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéssel az USR célja alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem tölthetnek be köztisztséget.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük