Felhívás!

Büntetőügyesek nélküli közéletet: az ügyészség vizsgálja az aláírásokat

Büntetőügyesek nélküli közéletet: az ügyészség vizsgálja az aláírásokat Románia

Büntetőpanaszt tesz a főügyészségen a képviselőház házbizottsága a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés kapcsán gyűjtött aláírások ügyében. Cătălin Rădulescu kevsztor szerint 500 ezer hamisított aláírást találtak.

Az alsóház szociáldemokrata párti (PSD) kvesztora szerdán azt mondta, a parlament főtitkársága négy hónapon át vizsgálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott egymillió támogató aláírást, és több mint 500 ezer hamisított kézjegyet találtak, amit jeleztek a házbizottságnak. A testület szerdán szavazással úgy döntött, hogy a polgári kezdeményezések esetében előírt eljárásnak megfelelően továbbküldik az aláírásokat tartalmazó íveket az alkotmánybírósághoz, ugyanakkor azonban büntetőpanaszt nyújtanak be a főügyészséghez is, hogy a vádhatóság is vizsgálja át a jegyzékeket. “Amennyiben az ügyészek úgy döntenek, nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az aláírás-hamisítást, nagyon jó, ha viszont az ügyészek találnak erre utaló bizonyítékokat, az nagyon súlyos lesz” – mondta Rădulescu.

Az USR elnöke, Dan Barna az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, a törvényben előírt eljárásnak megfelelően azoknak a településeknek a polgármesterei, amelyeken az aláírásgyűjtés zajlott, már ellenőrizték a kézjegyeket, és kiszűrték azokat, amelyek nem feleltek meg a törvényi követelményeknek. Barna szerint a büntetőpanasz benyújtásával a PSD “szabotálja” a polgári kezdeményezést, ezzel is bizonyítva, “mennyire elkeseredettek a képviselőházat vezető büntetőügyesek”.

Rădulescu ellenben az állítja, az aláírásokat első körben ellenőrző polgármesterek közül is többen feljelentést tettek az ügyészségen aláírás-hamisítás gyanúja miatt, köztük Arad nemzeti liberális párti polgármestere, Gheorghe Falcă is.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéssel az USR célja alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem tölthetnek be köztisztséget.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.