Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: a Johannis-Orban kettős nagyban hasonlít a Băsescu-Boc pároshoz

Dăncilă: a Johannis-Orban kettős nagyban hasonlít a Băsescu-Boc pároshoz Románia

A “Băsescu-Boc pároshoz” hasonlította Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök a Johannis-Orban kettőst, hangsúlyozva, az Orban-kormány szerdai ülésén részt vevő államfő úgy viselkedett, mint “egy osztályfőnök, aki a nép elé vezette tanulóját”.

Hirdetés
Hirdetés

A volt miniszterelnök azt mondta szerdán, Johannis elnök és miniszterelnök is egy személyben. “Láthattuk a Johannis-Orban kettőst, amely nagyban hasonlít a Băsescu-Boc pároshoz. Úgy tett, mint egy osztályfőnök, aki a nép elé vezeti a tanulóját. Csodálkozom, hogy nem húzta meg a fülét” – fogalmazott Dăncilă. A PSD-elnök felrója Johannisnak, hogy máris “nehéz örökségről” beszél, bár a minisztériumok egy részénél még nem történt meg az átadás-átvétel. “Uniós szinten a második legnagyobb gazdasági növekedés, 3,8%-os munkanélküliségi ráta, emelt nyugdíjak és bérek – ez a PSD által hátrahagyott nehéz örökség” – nyomatékosította.

Dăncilă felkérte Johannis elnököt, hogy “mondja el, mit fog tenni miniszterelnökként, milyen intézkedéseket hoz a polgárok érdekében”.

“Ha amúgy is Johannis Románia kormányfője, akkor jöjjön, és mondja el, hogy mit fog tenni a románok miniszterelnökeként. Mert egy kudarcos kormányról beszél. Mi azt mondjuk, hogy neki volt egy kudarcos elnöki mandátuma. Miután öt évig nagyrészt szabadságon volt, világos, hogy nem láthatta, hogy milyen intézkedések történtek Románia érdekében. Talán Klaus Werner Johannis miniszterelnök szól arról is, hogy (…) mi lesz a minimálbér emelésével, amelyre a vonatkozó határozatot első olvasatban megtárgyaltuk a kormányülésen, hogy Johannis kormányfő összevonja és bezárja-e a kórházakat, hogy Johannis kormányfő továbbviszi-e a vakációs csekkeket, a mezőgazdaság fejlesztésére kidolgozott programokat (….). Azt gondolom, hogy aki átveszi Cotroceni vezetését, az valóban beszélhet nehéz örökségről, mert egy olyan elnökünk volt, aki alig volt jelen, aki most hirtelen nagyon aktív lett, mert meg van az “én kormányom”, valószínűleg meg lesz az “én biztosom”, az “én parlamentem”, és meg akarja mutatni, hogy képes diktátorként vezetni az országot. Egy olyan elnök, aki most felrója, hogy nem hoztunk döntést a Zsil-völgyi bányászok problémáinak megoldására, de azt elfelejti, hogy ő nem tartotta tiszteletben az alkotmánybíróság határozatát, amely szerint kötelessége lett volna ügyvivő energiaügyi minisztert kinevezni, és emiatt nem adhattunk ki sürgősségi kormányrendeletet. (…). De úgy tűnik, hogy ő csak azokról a dolgokról beszél, amelyek megfelelnek neki, de én hiszek abban, hogy a románok különbséget tudnak tenni a jó és a rossz, a valódi és a hamis között” – fejtette ki a PSD vezetője.

“A PSD szankcionálni fog minden olyan intézkedést, amit ez a Johannis által vezetett kormány a románok érdekei ellen hoz” – szögezte le Viorica Dăncilă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük