Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: az újabb nyugdíj- és fizetésemelések a költségvetési bevételektől függenek

Ciucă: az újabb nyugdíj- és fizetésemelések a költségvetési bevételektől függenek Románia

A nyugdíjak és fizetések esetleges további emelése a költségvetés bevételeinek alakulásától függ – jelentette ki a miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucă a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a minimálbér 3000 lejre emelésére vonatkozó javaslata kapcsán beszélt erről egy keddi, konstancai sajtótájékoztatón. Azt mondta, a koalíciót továbbra is foglalkoztatják a lakosság és a gazdaság védelmét szolgáló intézkedések, a nyugdíjak és a bérek emeléséhez azonban biztosítani kell a szükséges pénzt is.

Emlékeztetett, a kormány két intézkedést is hozott a kiszolgáltatott helyzetben levők és a 2000 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők megsegítése érdekében, illetve a közalkalmazottak bérét megemelte a jelenlegi és a 153-as törvény által előírt bértábla szerint 2022-re járó fizetésük különbözetének egynegyedével.

További intézkedésekre is vannak javaslatok a koalíciós pártok részéről, végső döntéseket azonban a költségvetési bevételek alakulásának függvényében hoznak majd – tette hozzá a miniszterelnök.

Beszélt a témáról keddi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sajtószóvivője, Ionuţ Stroe is, hangsúlyozva, a koalícióban még nem tárgyaltak sem a minimálbér, sem a nyugdíjak emeléséről. Ugyanakkor hozzátette, pártja dolgozik erről szóló javaslatokon, ezeket azonban csak a megfelelő költségvetési számítások kíséretében fogják előterjeszteni, és előbb a koalícióban tárgyalják meg. Mindegyik pártnak célja növelni a minimálbért és a nyugdíjakat, az ilyen döntések azonban elsősorban a gazdasági lehetőségektől függenek – szögezte le.

Még dolgoznak az új energiaügyi intézkedéseken

Még dolgozik a kormány az új energiaügyi intézkedéseket tartalmazó jogszabály tervezetén – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a villamos energia és a földgáz árának korlátozásáról szóló 2022/27-es sürgősségi rendeletbe foglalt tarifák nem fognak változni.

Ciucă rámutatott, szeptember 1-jére ígérték az energiapiacot szabályozó új sürgősségi kormányrendelet tervezetét, de nagyon pontosan tisztázni kell a villamos energia és a gáz árának kiszámítási módját, a mechanizmus nem egyszerű, ezért inkább csúsznak egy nappal a jogszabállyal, mintsem hogy a sietség miatt olyan rendeletet fogadjanak el, amellyel nem érik el a kívánt hatást.

A miniszterelnök közölte, a jogszabálytervezetbe foglalt intézkedések egyik legfőbb célja a lakosság védelme, ezért nem módosulnak jelenleg hatályban lévő 27-es kormányrendeletben előírt tarifák. További cél az élelmiszeripar és a gazdaság hajtóerejét képező és a kis- és középvállalkozások védelme, illetve a beruházások fenntartása.

Nicolae Ciucă elmondta még, hogy szerdán ismertetik a kormány 2022-2023-as télre vonatkozó stratégiáját.

(Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.