Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az oktatási törvényre és szociális kérdésekre összpontosít az RMDSZ az őszi parlamenti ülésszakban

Az oktatási törvényre és szociális kérdésekre összpontosít az RMDSZ az őszi parlamenti ülésszakban Románia

A tanügyi törvény megfelelő változatának az elfogadtatása, a családok támogatása, és az energiaár-kompenzáció és a kisebbségi törvény lesznek az RMDSZ parlamenti frakcióinak a kiemelt témái a csütörtökön kezdődő parlamenti ülésszakban – nyilatkozta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke a Maszol.ro portálnak a szenátusi és képviselőházi frakció keddi szatmárnémeti tanácskozása után.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor az egyik legfontosabb őszi prioritásként az oktatási törvény módosítását említette. Felidézte: a koalíció vállalta, hogy a tervezetet néhány héten belül a kormány, majd a parlament elé terjeszti.

A politikus hozzátette: olyan oktatási törvényt szeretnének elfogadtatni, amelyik a minőségi, kiszámítható, versenyképes oktatás mellett biztosítja az anyanyelvi oktatás kereteit is.

Ugyancsak elsődleges feladatként határozták meg az energia folyamatos drágulását kompenzáló intézkedéseket. Kelemen Hunor a háztartások és a legsérülékenyebb társadalmi kategóriák valamint a támogatásra szoruló ipari ágazatok megsegítését tartotta a legfontosabbnak.

„Biztos, hogy marad a háztartási fogyasztóknak a 0,68 lejes díjszabás kilowattóránként havi száz kWh-s fogyasztásig”, jelentette ki az RMDSZ elnöke, hozzátéve, a felső határérték fölötti árról még zajlanak a tárgyalások a koalícióban.

Az RMDSZ elnöke kiemelte: tervezik bevezetni a fával vagy fa alapú tüzelőanyaggal fűtők állami támogatását is, mert nem tartják méltányosnak, hogy csak azok jussanak támogatáshoz, akik gázzal vagy villanyárammal fűtenek.

Kelemen Hunor a kisebbségi törvénytervezet elfogadtatását is az ülésszak kiemelt témájának tartotta. Kijelentette: erről egyeztetések következnek a koalíciós partnerekkel.

A politikus arra is kitért, hogy újabb javaslatokat készülnek benyújtani a parlamentben az RMDSZ tavaly őszi kongresszusán elfogadott családtámogatási programjából. Hozzátette azonban, hogy az ukrajnai háború alapvetően megváltoztatta a körülményeket, ezért a terveket is újra kell fogalmazni.

„Nekünk továbbra is az a célunk, hogy a családokat, a családalapítást támogassuk, keressük meg támogatásoknak a fenntartható formáját, és ha lehetséges, ezeket minél nagyobb mértékben kössük jövedelemhez is” – idézte Kelemen Hunort a Maszol.ro hírportál.

A politikus hozzátette: a koalíció tagjaként az RMDSZ is prioritásnak tekinti a kormány egyéb kiemelt céljait. Ezek között a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását említette.

(MTI, fotó: Facebook/Turos Lóránd)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások