Felhívás!

Ciolacu: a PSD csütörtök reggel benyújtja a bizalmatlansági indítványt

Ciolacu: a PSD csütörtök reggel benyújtja a bizalmatlansági indítványt Románia

Csütörtök reggel benyújtják a bizalmatlansági indítványt – közölte szerdán Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

“Holnap reggel benyújtjuk a bizalmatlansági indítványt az Orban-kormány ellen” – jelentette be Ciolacu a parlamentben.

A PSD ügyvivő elnöke úgy nyilatkozott, az ellenzék minden alkalomnak örül, amikor a hatalom alkalmat ad neki bizalmatlansági indítványok benyújtására. Arra a kérdésre, hogy kívánja-e, hogy a bizalmatlansági indítvány célba érjen, Ciolacu határozott igennel válaszolt.

“Matematikailag nincs meg a megfelelő szavazatszámunk, de az Orban-kormánynak sem volt meg, amikor beiktatták” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az RMDSZ-en kívül ugyan más politikai alakulat nem jelezte az indítványt támogató szándékát, de “több kolléga is van, aki akarja ezt”.

Orban: nem hiszem, hogy átmegy a bizalmatlansági indítvány

Nem hiszi, hogy átmegy a bizalmatlansági indítvány, ezért “közömbösen” várja a szavazást – jelentette ki szerdán a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.

“Amikor úgy döntöttünk, hogy felelősséget vállalunk a polgármesterek kétfordulós megválasztását lehetővé tevő törvényért, tökéletesen tisztában voltunk azzal, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújt be. Ami minket illeti, emelt fővel állunk, felajánlottuk a mandátumunkat azért, hogy megoldjuk azt, amit az ország lakosságának 82 százaléka akar, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg” – hangoztatta Orban.

Hozzátette: úgy értékeli, hogy “nincs esély arra”, hogy az indítványt megszavazzák.

“Nem tudtok változtatni az álláspontunkon”

Ludovic Orban úgy véli, hogy a Szociáldemokrata Párt azért nem támogatja azt a választási rendszert, amely szerint a polgármesternek megválasztásához meg kell szereznie a választáson leadott érvényes szavazatoknak a felét és még legalább egyet, mivel attól fél, hogy polgármestereik nem végezték megfelelően dolgukat a helyi közösségekben.

“Láttam, a PSD bejelentette, hogy benyújtja a bizalmatlansági indítványt. Őszintén, nem értem a bizalmatlansági indítvány motivációját. Átfutottam a 2016-os helyhatósági választások eredményeit, és azt vettem észre, kedves PSD-s urak, hogy több mint 1.500 polgármester a szavazatok legalább fele plusz egy szavazattal szerezte meg mandátumát. Nektek éppen hogy támogatnátok kellene ezt a rendszert, vagy pedig attól féltek, hogy polgármestereitek nem végezték megfelelően dolgukat a helyi közösségekben, hogy kihatott munkájukra a katasztrófális kormányzásotok (…) Lehet, hogy ezek a polgármesterek nem képesek már megszerezni a fele plusz egy voksot, annak ellenére, hogy az állami költségvetésből bőven pénzeltétek őket” – fejtette ki Orban a parlament szerdai rendkívüli ülésén, amelyen a kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Azt üzente ugyanakkor a PSD képviselőinek, hogy nem fogják tudni megváltoztatni az állampolgárok álláspontját, akik demokratikus választásokat szeretnének a polgármesterek esetében.

“Benyújthattok 10 bizalmatlansági indítványt, nem tudtok változtatni sem a mi álláspontunkon, sem a polgárok 82%-ának álláspontján, akik demokratikus választásokat szeretnének a polgármesterek esetében, és azt akarják, hogy azok valóban őket képviseljék, ez pedig csak úgy érhető el, ha az illető polgármester megszerzi a választáson leadott érvényes szavazatoknak a felét és még legalább egyet” – mondta Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.