Hirdetés
Hirdetés

Brit környezetben maradnának

Románia londoni nagykövetségének adatai szerint 2020. január 31-ig összesen 498 700 román állampolgár jelezte hivatalosan, hogy még maradna Nagy-Britanniában, illetve az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban.

Hirdetés
Hirdetés

A tartózkodási engedélyekért folyamodó román állampolgárok azt szeretnék, ha a Brexit (Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból) előírásainak érvénybe lépése után is maradhatnának a szigetország(ok)ban. E célból iktatták a kétféle kérvény valamelyikét (#SettledStatus, #PreSettledStatus). Az érintettek többsége munkavállaló és azok egy vagy több családtagja, hozzátartozója.

Az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti megállapodás értelmében az EU-tagállamok állampolgárainak nagy-britanniai maradását, tartózkodását, esetleg későbbi beutazását a Settlement Scheme elnevezésű dokumentumcsomag szabályozza. Az adatösszesítésig 3 107 900 “uniós” polgár nyújtott be kérvényt, a jóváhagyott iratcsomók száma 2 730 200 volt, 58 százalék a SettledStatus, 41 százalék a PreSettledStatus eljáráshoz sorolandó. A Brexithez kapcsolódó (abból adódó) nagy-britanniai tartózkodási, betelepülési eljárások 2021. június 30-ig tartanak, a határidő után másfajta jogszabály lép érvénybe, valószínűek a szigorítások.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük