Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az AUR szerint Novák Katalin erdélyi látogatása a „magyar sovén oldal újabb provokációja” volt

Az AUR szerint Novák Katalin erdélyi látogatása a „magyar sovén oldal újabb provokációja” volt Románia

George Simion szerint Nicolae Ciucă miniszterelnöknek be kell számolnia a parlament előtt a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása kiváltotta „incidens” nyomán hozott intézkedésekről.

Hirdetés
Hirdetés

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke hétfőn azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghívását a parlamentbe, eredetileg azért, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedésekről számoljon be. „Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé, és közölje, hogy milyen intézkedéseket hoztak” – fogalmazott.

Hozzátette, alakulata arra is kíváncsi, hogy ki látta el az elmúlt napokban romániai magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök védelmét, illetve hogy érkezett-e erre vonatkozó igénylés az elnöki hivatal részéről.

Az AUR azt is tudni akarja, mi a külügyminisztérium reakciója Novák Katalin „furcsa diskurzusára”. „Láthattuk, amint Magyarország elnöke egy kilométerkőre festett zászlóval fotózkodott az Erdélyi-szigethegységben” – mondta.

Simion ugyanakkor felrótta, hogy Kelemen Hunor kormányfőhelyettes „Nagy-Magyarország térképével a háttérben” jelent meg egy eseményen.

Ugyanakkor – tette hozzá az AUR-os politikus – két RMDSZ-es törvényhozó részt vett egy eseményen, amelyen „olyan terroristákat tüntettek ki, akik bombákat akartak elhelyezni Románia nemzeti ünnepén”.

„Nem értjük, hogy a miniszterelnök és a PSD-PNL-koalíció miért engedi meg az ilyen olcsó provokációkat” – szögezte le.

A román külügyminisztérium egyik államtitkára révén aggodalmát fejezte ki péntek este Magyarország bukaresti nagykövetének Novák Katalin egyik aznapi Facebook-bejegyzése kapcsán, amelyben a magyar köztársasági elnök azt írta, kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét, számára nincs különbség a tekintetben, hogy valaki Magyarország határain belül vagy kívül él. A román külügy többek között hangsúlyozta, „a nemzetközi jog alapján egy állam nem formálhat semmiféle jogot egy másik állam polgáraival kapcsolatban”.

Egyszerű indítványt nyújtanak be Novák Eduárd sportminiszter ellen

Simion bejelentette, pártja egyszerű indítványt készül benyújtani Novák Eduárd sportminiszter ellen.

Az AUR elnöke elmondta, szerdáig tervezik összegyűjteni az indítvány benyújtásához szükséges aláírásokat, és aznap be is terjesztenék a dokumentumot.

Gianina Şerban AUR-os törvényhozó állítása szerint Novák „dacos” és „sértő” magatartást tanúsított Románia állampolgáraival szemben, amikor egy televíziós műsorban nem akarta vagy nem tudta elénekelni a román himnusz néhány sorát. Şerban emiatt felkérte képviselő kollégáit, hogy írják alá a sportminiszter ellen irányuló indítványt.

Dumitru Coarnă független képviselő bejelentette, hogy aláírja az indítványt, mivel „nem tudja elfogadni, hogy országának egyik minisztere meg sem próbálja felidézni a himnuszt”.

„Nem hiszem, hogy az alakulat kormányon, illetve a miniszter tisztségben maradhatott volna, ha ez az eset az euroatlanti térség egy más országában történik meg. Romániában azonban ez megtörténhet, mivel a PSD-PNL-RMDSZ alkotta kormány rendkívül rosszul kezeli a gazdasági, a szociális és a politikai helyzetet is” – fejtette ki Coarnă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások