Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A lakosságot támogató újabb intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció

A lakosságot támogató újabb intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció Románia

Újabb, 1,1 milliárd euró értékű szociális és gazdasági intézkedéscsomagról döntöttek hétfő esti ülésükön a kormánykoalíció vezetői.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a Támogatás Romániának csomag részét képező új intézkedések a következők:

 • kilenc hónapos hitelmoratórium biztosítása a banki hitelekre azoknak az állampolgároknak és vállalkozásoknak, akik és amelyek az elmúlt időszak válságai miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek;
 • az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedének biztosítása a közszférában dolgozóknak;
 • 700 lejes egyszeri támogatás minden olyan nyugdíjasnak, aki 2000 lej alatti járandóságban részesül.

Az intézkedések július elsején lépnek hatályba.

A kormány ugyanakkor a következő intézkedéseket hozza meg az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében:

 • a költségvetési kiadások legalább 10%-os csökkentése, a beruházások, bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kivételével;
 • az állások befagyasztása az állami intézményekben;
 • a költségvetési bevételek 10 milliárd lejjel való növelése;
 • az uniós alapok lehívásának felgyorsítása az operatív programok és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Ennek érdekében a koalíció havonta kiértékeli az EU-s alapok lehívásának helyzetét.

Az USR bírálja az intézkedéseket

Kínosnak és a valóságtól elrugaszkodottnak tartja a kormány által hétfő este bejelentett intézkedéseket a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke.

Cătălin Drulă egy Facebook-bejegyzésben azt írta, miután hónapok óta követelik a kabinettől a költségvetési hiány csökkentését és a hitelfelvétel mérséklését az infláció féken tartása érdekében, a kormány újabb “kiadásnövelő intézkedéseket” jelentett be.

“És cserébe kaptunk néhány üres ígéretet. Hogy javítanak az adóbegyűjtésen. Hogy felgyorsítják a PNRR-t, amelyikből most csúfot űznek. És ami a legarcátlanabb: július elsejétől befagyasztják az állásokat. Vagyis az elmúlt 8 hónap alkalmazási őrületét követően még adnak maguknak egy hónapot. Ez pontosan olyan, hogy majd hétfőtől felhagyunk a dohányzással” – fogalmazott.

Az USR ügyvivő elnöke szerint a kormány figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés lassulására vonatkozó előrejelzéseket. Cătălin Drulă szemfényvesztésnek tartja a költségvetési kiadások 10 százalékos csökkentésére vonatkozó ígéretet is, mivel – állítja – a kivételként megjelölt tételeket leszámítva csak a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokból lehetne lefaragni, ez azonban a költségvetés elenyésző részét, mintegy 13 százalékát teszi ki.

“Ciucă nem ért a gazdasághoz, Ciolacut pedig nem érdekli. Ezek a Iohannis irányította felelőtlen emberek teljes sebességgel vezetnek bennünket a csőd felé” – tette hozzá az USR vezetője.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 24., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: 13

  SA fie Rusine,Cei care am Muncit si am cotizat 40 de an,si am pensia 2100 Ron ,Fata de de Cei care au stat ,la pensia de boala cu pile,Van rugam controlati severi.