Felhívás!

A PNL vezetőtestülete mind Orban, mind Cîţu miniszterelnöki jelölését jóváhagyta

A PNL vezetőtestülete mind Orban, mind Cîţu miniszterelnöki jelölését jóváhagyta Románia

Megerősítette a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban, hogy alakulata két miniszterelnök-jelölti javaslattal áll az USR-PLUS és a RMDSZ elé a csütörtöki koalíciós tárgyalásokon.

A PNL országos politikai bizottságának szerda esti ülését követő nyilatkozatában Orban rámutatott, tekintettel arra, hogy a párt korábbi javaslata – amely szerint Florin Cîţut jelölték a miniszterelnöki, őt pedig a képviselőházi elnöki tisztségre – vitát szült a koalíciós egyeztetéseken, mivel a tárgyalópartnerek is igényt tartanának a házelnökségre, a PNL “rugalmasabb” javaslattal áll elő.

Orban hangsúlyozta, mivel a PNL-nek 55 százalékos részesedése van a három alakulat alkotta parlamenti többségben, legitimnek tartja, hogy a miniszterelnöki tisztség mellett az egyik házelnöki funkciót is magáénak tudja. Így két javaslattal állnak tárgyalópartnereik elé csütörtökön: egyrészt fenntartják az eredetileg előterjesztett változatot, miszerint Florin Cîţut javasolják kormányfőnek, Ludovic Orbant pedig képviselőházi elnöknek, másrészt hajlandók tárgyalni arról is, hogy a kormányfői tisztség mellett a szenátusi elnöki pozíció jusson a PNL-nek. Ez utóbbi esetben Ludovic Orban lenne a miniszterelnök-jelölt és Florin Cîţut nevesítenék a szenátusi elnöki tisztségre.

A pártelnök nyomatékosította, a koalíciós tárgyalások során tiszteletben kell tartani a demokratikus elveket és az arányosság elvét.

“Mindegyik pártnak joga van jelöltet nevesíteni a neki járó tisztségekre, ugyanakkor egyik alakulatnak sem áll jogában jelöltet nevesíteni egy másik párt soraiból olyan funkcióra, amely utóbbi pártnak jár. A PNL már bebizonyította, hogy kormányozni tudja az országot, és teljes legitimitása van arra, hogy jelölteket nevesítsen a kormánykoalíció keretében neki járó közméltósági tisztségekre” – fogalmazott.

Ludovic Orban ugyanakkor felhívást intézett tárgyalópartnereihez, hogy az elkövetkezőkben csak közösen, az előre megbeszéltek alapján kommunikáljanak az egyeztetéseken hozott döntésekről. “Tiszteljük egymást, kerüljük a médiaháborút és a partizán álláspontokat megfogalmazó nyilatkozatokat, amelyek csökkenthetik a megállapodás esélyét” – tette hozzá.

USR-PLUS: egy Ludovic Orban vezette kormány nem felelne meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak

Az USR-PLUS Szövetség Dacian Cioloş és Florin Cîţu miniszterelnöki jelölését is támogatja, ugyanakkor úgy véli, hogy egy Ludovic Orban vezette kormány “nem felelne meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak”.

Szerdai közleményében az USR-PLUS leszögezi, hajlandó és készen áll folytatni a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról.

Hozzáteszik, a szövetség az államelnökkel folytatott hétfői konzultációkon a miniszterelnöki tisztségre jelölt Dacian Cioloş és Florin Cîţu nevesítését egyaránt támogatja.

“Ugyanakkor úgy véljük, hogy egy Ludovic Orban vezette esetleges új kormány – tekintetbe véve a kormányfői tisztségről való lemondását, valamint az USR-PLUS-szal szemben vállalt kötelezettségei teljesítésének elmulasztását – nem felelne meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak, ez ugyanis egy új kezdetet, reformista küldetésű kormányzást szeretne” – fogalmaz közleményében az USR-PLUS.

Kelemen: ha a liberálisok adják a miniszterelnököt, a két házelnöki tisztség a koalíciót alkotó másik két alakulatnak járna

Az RMDSZ elnöke a liberálisok mindkét miniszterelnök-jelölését jónak tartja, ugyanakkor úgy véli, hogy a két házelnöki tisztség a leendő kormánykoalíciót alkotó másik két alakulatnak járna.

A szövetségi elnök rámutatott, az RMDSZ mindkét potenciális jelölttel, azaz Ludovic Orbannal és Florin Cîţuval is együtt tud dolgozni, ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy ha a PNL adja a miniszterelnököt, a két házelnöki tisztség a majdani koalíció másik két tagjának, az USR-PLUS Szövetségnek és az RMDSZ-nek járna.

“Ha az USR a képviselőházat választja, mi vállaljuk a szenátust, ha az USR-PLUS a szenátusi elnöki tisztségre tart igényt, mi vállaljuk a képviselőházi elnökséget, hogy legyen egyensúly, szolidaritás és növeljük a bizalmi szintet. Majd meglátjuk, mi lesz holnap” – mondta.

Hozzátette, az RMDSZ rugalmas, több változatról is hajlandó tárgyalni, ugyanakkor leszögezte, csak akkor lesz végső megállapodás, amikor minden részletre kiterjedő egyezség születik a tárgyaló alakulatok között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.