Felhívás!

Törvénytelen kormányalakítási tárgyalások?!

Törvénytelen kormányalakítási tárgyalások?! Románia

Karikatúra a jurnalul.ro hírportálon. Klaus Iohannis készül belépni egy illemhely ajtaján, keze a kilincsen, amikor megszólal a közelben álló takarítónő: “Sajnálom, nincs már vécépapírunk …” Az államfő így válaszol: “Semmi baj, nálam van az alkotmány!”

A gúnyrajz üzenete nyilvánvalóan az, hogy Iohannis elnöknek többször is voltak már az alkotmányos előírásokkal, alkotmánybírósági ítéletekkel szembemenő megnyilvánulásai, döntései. A hírportál szerkesztői az említett karikatúrát olyan elemzőhöz mellékelték, amely azt taglalja, hogy a december 6-i általános választásokat követő kormányalakítási tárgyalások törvénytelenek, érvényességük nulla, s nem csak azért, mert ez ideig nincs konkrét eredmény. A cikkíró rámutat, a 2016-2020-as parlamenti ciklus végének pontos dátuma 2020. december 21., ezen a napon hivatalosan is lejár a “régi” honatyák mandátuma, és megkezdődik az “újaké”. Minden parlamenti választást kormányalakítási tárgyalások követnek, az államfő megbízza kormányalakítással a miniszterelnök-jelöltet, aki bemutatja a kabinetet, amelynek személyi összetételéről a Román Parlament két háza együttes ülésen szavaz. Igen ám, de a jelenlegi kormányalakítási tárgyalásokat a Ludovic Orban miniszterelnök lemondása indokolja elsősorban, nem pedig a december 6-i választás. Az elemző szerint egyértelmű, hogy ebben a különleges helyzetben a kormányalakítási tárgyalásokon a 2016-2020-as ciklus parlamenti pártjainak kellett volna részt venniük, nem pedig azoknak, amelyek a 2020. december 6-i választások révén jutottak be.

A fenti szempontok alapján nem volt, nincs törvényes alapja annak, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) részt vegyen a kormányalakítási tárgyalásokon. Ott kellene, ott kellett volna lenniük viszont a Liberális-Demokrata Szövetség (ALDE), a Pró Románia (PR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Szociálliberális Humanista Erő Pártja (PPUSL) vezetőinek, küldöttségeinek, mint a 2016-2020-as ciklus parlamenti pártjainak, amelyek még néhány napig törvényesen birtokolják a képviselői és szenátori mandátumokat. A felsoroltakon kívül mindkét parlamenti ciklusban jelen van az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely idén már a PLUS-szal indult közös listákon, valamint a nem magyar nemzeti kisebbségek alsóházi frakciója.

Az alkotmánysértés alapos gyanúja alatt álló helyzet eredője elsősorban a Ludovic Orban 2020. december 7-i lemondása. Ez esetben ugyanis az új kormány megszavazása a “régi” parlament hatásköre. A fura helyzetet feloldja az “új” parlament eskütétele, mandátumának igazolása, és Romániáról lévén szó, az eljárási bakinak aligha lesz következménye.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 17., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hát igen wc papír helyettesítő az alkotmány!🤣🤣🤣
  Johanis már akkor bemutatkozott, amikor az autóra feldobta a kabátját, mint 1 utolsó paraszt! Ez kell a románoknak,1 bă szesz cu féle primitív államfő!!!
  Az udemere is összeborúljon velük…..a pesedé sokkal jobban viszonyúlt hozzánk mint a penelé! Ezeknek a melltartójuk sem liberális… boxert nem írtam, mert nem elég tökösök!

  • User
   Dátum: 2020. december 17., 12:48
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Azért a szesz-t ne nézzük így le ,mert.az őselem volt!Dávid kémia tanárunk többször is elmondta-,Fiuk!Amikor az ember lejött a fáról már ismerte a szeszt!