Felhívás!

Körülbelül 10 ezer dózis COVID-19 elleni vakcina érkezhet Romániába karácsony és szilveszter között

Körülbelül 10 ezer dózis COVID-19 elleni vakcina érkezhet Romániába karácsony és szilveszter között Románia

Lehetséges, hogy már karácsony és szilveszter között megérkezik Romániába az első 10.000 dózis a COVID-19 elleni vakcinából – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök.

“Nagy az esélye annak, hogy az illetékes európai hatóság még karácsony előtt jóváhagyja az első vakcinát, és így karácsony és szilveszter között már ki is osztják az első adagokat. Jelenlegi információink szerint ez csak szimbolikus tétel lesz, 10.000 adag, hogy az oltás szimbolikusan kezdetét vehesse. 10.000 dózis 5000 személy beoltásához elegendő. A következő adagot januárra várjuk, és az egészségügyben, öregotthonokban dolgozók, illetve a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyek immunizálására fogjuk használni” – nyomatékosította Iohannis.

Az államfő szerint minden EU-s tagország kap most egy szimbolikus tételt a vakcinából, mivel fontos, hogy az oltási kampányokat egyidejűleg kezdjék el az Unió teljes területén.

A koronavírus elleni oltás nem lesz kötelező Romániában, de nagyon javallott – emlékeztetett Iohannis.

Az EU már december 23-án jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech-vakcinát

Az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – közölte az Európai Bizottság alelnöke, Margarítisz Szkínász szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén, az oltásra vonatkozó stratégia előkészítésével kapcsolatos vitán.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden bejelentette, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban.

“Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – tette hozzá Szkínász.

Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.

Szkínász felhívta a figyelmet, hogy bár az oltóanyag “fényt jelent az alagút végén”, nem szabad megfeledkezni az éberségről, óvatosnak kell maradni az ünnepek közeledtével, mert a járványveszély még nem múlt el. Mint mondta, az oltóanyag önmagában semmit sem jelent, a beoltottság a legfontosabb, ezért minden uniós tagállamnak stabil oltási programmal kell rendelkeznie.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.