Hirdetés
Hirdetés

A mandátumát kockáztatva akar hatályba léptetni három törvényt a kormány

A mandátumát kockáztatva akar hatályba léptetni három törvényt a kormány Románia

A kormány mandátumát kockára téve, úgynevezett “felelősségvállalással” akarja hatályba léptetni a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának elnapolását és másik két sürgősnek ítélt jogszabályt.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be kormánya keddi ülésen.

A bírák és ügyészek jelenleg 25 év szolgálat után kérhetik nyugdíjazásukat Romániában, de egy tavaly elfogadott törvény értelmében jövő évtől már 20 éves munkaviszonnyal is nyugállományba vonulhatnak. A korábbi szociáldemokrata kormányzat által bevezetett módosítások ráadásul kettőről négy évre növelik az ügyészi és bírói karrierre pályázó jogászoktól megkövetelt szakmai tapasztalatot, és a kéttagú bírói tanácsok helyett legalább háromtagú tanácsokra bíznák a fellebbviteli tárgyalásokat.

A kormány szerint a kedvezményes nyugdíjazás feltételeit könnyítő törvény jövő évtől “kiürítené” a fellebbviteli bíróságokat, és megbénítaná az igazságszolgáltatást. Ezt úgy próbálják megakadályozni, hogy hatályba lépését elhalasztanák egy évvel.

A kormány a költségvetési kiadások keretösszegét és a diákszállítást szabályozó törvénynél is kiiktatná a parlamenti vitát.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a beterjesztett indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

A parlamenti vita nélkül, kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvénytervezetek ellen is alkotmányossági óvást emelhetnek azonban a honatyák vagy az államfő. Utóbbinak arra is joga van, hogy megfontolásra visszaküldje a tervezetet a parlamentnek, amelynek a két ház együttes ülésén, sürgősségi eljárásban kell döntenie a tervezet sorsáról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya már jelezte, hogy több más, általa fontosnak ítélt törvény hatályba lépését is felelősségvállalással akarja meggyorsítani. A keddi ülésen napirendre tűzött tervezeteken kívül az egy hónapja ellenzékbe került szociáldemokraták részéről vélhetően komolyabb ellenkezést kiváltó törvényeket – a bankokra, energiaszektorra és távközlésre kivetett többletadó eltörlését, a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, vagy éppenséggel a jövő évi állami költségvetés törvényét is – felelősségvállalással léptetné hatályba a kormány.

Hivatalos források szerint a kabinet elküldte a két ház vezetőségének az erről szóló értesítést, és kéri, hogy szerdán 14 órakor ismertessék azt a képviselőház és a szenátus együttes ülésén.

Januárban megkezdődik a kormányzati struktúrák ellenőrzése

Ludovic Orban miniszterelnök kedden bejelentette, hogy január elseje után sor kerül a kormányzati struktúrák ellenőrzésére.

“Január elseje után ellenőrzést végzünk minden kormányzati struktúránál, minisztériumoknál, hatóságoknál, ügynökségeknél stb., mert széles körű szerkezetátalakítást akarunk végrehajtani” – közölte a kormányfő.

Orban szerint az átalakítás részeként egyes egységeket összevonnak vagy éppen felszámolnak, mások tevékenysége a civil szférával együttműködésben folytatódik majd tovább.

Azt is elmondta, hogy a kormányzati struktúrák felülvizsgálata néhány hónapot fog igénybe venni. A cél az, hogy sokkal átláthatóbb egységekből álljanak össze ezek a struktúrák, leegyszerűsödjenek az intézmények, aminek pozitív hozadéka lesz az egész társadalomra nézve – vélekedett a miniszterelnök.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 11., 18:46
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Akkor aki ügyes, vagy korrupt még 50 éves kora előtt nyugállományba vonulhat! A rendőrök, csendőrök, katonatisztek úgyszintén!😤
    Mivel érdemlik ki ezt?! Ha a halandóknak 62- 65 akkor ők sem szabadna elmenjenek 55- 60 éves koruk előtt!!!😣