Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő magyarázatot vár Dan Barnától a Covid-elhalálozásat érintő vádakkal kapcsolatban

A kormányfő magyarázatot vár Dan Barnától a Covid-elhalálozásat érintő vádakkal kapcsolatban Románia

Tájékoztatást vár a miniszterelnök Dan Barna kormányfőhelyettestől arról, tudomása volt-e koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások valós és lejelentett száma közötti eltérésről, és ha igen, milyen intézkedéseket rendelt el ennek kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîţu pénteken sajtótájékoztatót tartott Kolozsváron, ahol többek között azt is megkérdezték tőle az újságírók, miként vélekedik Vlad Voiculescu szerdán leváltott egészségügyi miniszter azon kijelentéséről, miszerint jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között.

Válaszában a kormányfő rámutatott, nyilvánosan felkéri Dan Barnát – aki miniszterelnök-helyettesként többek között az egészségügyi tárca tevékenységét is koordinálja -, a következő kormányülésen ismertesse, hogy volt-e tudomása ezekről az eltérésekről, és ha igen, milyen intézkedéseket hozott e tekintetben.

„Nagyon fontos dolgokról van szó, tisztázni kell, hogy valóban így történt-e” – fogalmazott.

Hozzátette, hasonló tájékoztatást vár Barnától Voiculescu azon állításával kapcsolatban is, miszerint az egészségügyi rendszerben történt valamennyi „balesetet” „manipulálták és politikai célokra használták fel”, illetve jelentést vár a volt tárcavezetőnek egy „egészségügyi maffia” létezésére vonatkozó állítása kapcsán is.

Vlad Voiculescu ellene felhozott vádjaira nem kívánt reagálni a miniszterelnök. Cîţu azt mondta, a volt tárcavezető pénteki nyilatkozata nagyban hasonlít az ellenzék által nap mint nap megfogalmazott vádakhoz, amelyekre sosem reagál, mert nincs ideje rá. „A személyes véleményeket nem kommentálom, de arról szeretném biztosítani az embereket, hogy a kormány stabil, a koalíció működik” – nyomatékosította.

Barna azt állítja, csütörtökön értesítette a kormányfőt

Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken kijelentette, az egészségügyi minisztérium csapata csütörtökön tájékoztatta, hogy ellenőrzésekbe kezdett a koronavírussal kapcsolatba hozható elhalálozások valós és lejelentett száma közötti esetleges eltéréseket illetően, és erről még aznap átiratot küldött a kormányfői kabinethez.

Barna kifejtette, az egészségügyi minisztérium csapata azt próbálja kideríteni, hogy valóban létezik-e eltérés a haláleset-jelentések metodológiájában a hatóságok által használt két adatbázis között.

„Rögtön felkértem az államtitkárt, hogy átiratban küldjön értesítést a helyzet állásáról Florin Cîţu kormányfőnek, hogy ügyvivő egészségügyi miniszterként hozza meg a szükségesnek tartott intézkedéseket. Az átiratot az iktatószám tanúsága szerint április 15-én 11 óra 5 perckor elküldték a kormányfői kabinetbe” – írta Barna pénteki Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, a későbbi kormányülésen is tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy az egészségügyi minisztérium ellenőrzésbe kezdett a halálesetek jelentésének metodológiája kapcsán.

„A kormányfő közölte, hogy megvizsgálja az információkat” – tette hozzá Barna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük