Hirdetés
Hirdetés

Praktikus útmutató a laptop árak tudatos értelmezéséhez

Praktikus útmutató a laptop árak tudatos értelmezéséhez Reklám

Milyen tényezők befolyásolhatják pozitív és negatív irányban a laptop árak alakulását? Mi mindenen múlhat az, hogy a kiszemelt készüléket mekkora anyagi ellenérték fejében tudjuk megvásárolni?

Néhány irányszám az új és használt laptopok árai kapcsán

Nyilván nem mindegy, hogy a laptop árak kérdését az új vagy a használt készülékek kapcsán vizsgáljuk. Vadonatúj gép vásárlása kapcsán a 100 ezer forintos szint alá nem javasolt menni, használt készülékeknél pedig körülbelül 60 ezer forint körül van a lélektani alsó határ.

A legjobb használt laptop verziók ára egyébként valahol 250 ezer forint körül indul. Itt nyilván olyan gamer vagy üzleti laptopokról van szó, amelyek egészen komoly teljesítménnyel és megbízható kivitellel bírnak.

Ha pedig az újonnan megvásárolható készülékek között szeretnénk hasonló szintet képviselő darabot beszerezni, akkor a félmillió forint körüli kategóriát érdemes kiindulási alapnak tekinteni, melyben ráadásul a Windows 10 ára még csak nincs is benne. 

Milyen tényezők mentén alakulhatnak leginkább a laptop árak manapság?

Mindenekelőtt a márka az, amely meghatározhatja az új és használt készülékek beszerzésének ellenértékét. A márkanévhez ugyanis rendszerint társíthatók tipikus ismertetőjegyek, akár a teljesítmény, akár a megbízhatóság szempontjából.

Fontos változót jelenthet továbbá a processzor teljesítménye is. Már csak amiatt is célszerű elsők között a processzor értékeit figyelembe venni, mivel önmagában ez a szerkezeti egység rendkívül sokat határoz meg a gépből kihozható teljesítmény kapcsán.

Mindemellett az is sokat alakíthat a laptop árán, hogy HDD vagy SSD háttértárral együtt szeretnénk-e. Itt nyilván mindenki maga dönti el, melyik az általa inkább preferált megoldás.

Plusz faktorok, amik szintén alakíthatják egy laptop beszerzési árát

Akár új, akár használt laptop kapcsán szeretnénk megfelelő árat találni, a garancia kérdését mindenképp célszerű figyelembe venni. Adott esetben pedig racionális döntés lehet pluszban fizetni azért, ha egy helyett mondjuk kettő vagy három év garancia jár biztosítékként a választott készülék mellé.

Nem mindegy továbbá az sem, hogy a kiszemelt verzión van-e már telepített operációs rendszer. Az operációs rendszer ugyanis hozzáadott érték szempontjából és anyagilag is pluszt jelenthet, ha már alapból rendelkezésre áll a laptop vásárlás mellé.

Természetesen a további preferált és szóba jöhető kiegészítők megléte is plusz változónak számíthat a laptop árak kérdésében. Úgyhogy meglehetősen összetett maga a képlet, nekünk pedig az ár vs. minőség és teljesítmény kérdés kapcsán kell leginkább döntést hoznunk.

Alapvetően azt célszerű figyelembe venni az optimális döntéshez, hogy várhatóan milyen célra fogjuk használni a kiszemelt gépet. Munkához, intenzív használathoz és hosszú távon gondolkodva jobban megérheti akár többet áldozni egy komolyabb nívót képviselő laptopra. Nézzen körül a hasznaltlaptop.eu kínálatában a kedvező ajánlatokért!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük