Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zalánpatak ünnepe

Zalánpatak ünnepe Kultúra

Május 24-én, Zalánpatak 330 éves fennállásának tiszteletére mutatták be a település kultúrotthonában Préda Barna Harci zajban – Zalánpataki hősök albuma című könyvét.

Hirdetés
Hirdetés

A Baróti-hegység között eldugott kis háromszéki település, a Málnás községhez tartozó Zalánpatak, alig száz lakójával, ma már nem zavar nagy vizeket a történelem vagy a világpolitika színpadán, a falu mégis ott van a térképen, mi több, csillaggal jelölik, méghozzá olyan helyeken is, mint a brit birodalom királyi palotája, hisz köztudott, a trón várományosa, Károly herceg évente felkeresi a falut, ahol mellesleg birtokot is vásárolt. Az alig száz lelkes falu története 330 évvel ezelőtt kezdődött, oklevelekben 1692-ben említették először Zaláni üvegcsűr néven. Kis közössége ellenére, a magyar történelem göröngyös útjáról az idők során nem hiányoztak a falu lakói, kezdve az 1848–49-es szabadságharctól a második világháborúig, mindenhol ott voltak és helytálltak. Nekik állított emléket a helybéli Préda Barna, akinek a Harci zajban – Zalánpataki hősök albuma című legújabb könyvét korfotó-és kordokumentum-kiállítással egybekötve mutatták be a helyi kultúrotthonban.

Az ünnepségen megjelenteket, köztük a könyv szerzőjét, Préda Barnát, valamint Magyarosi Sándor történészt és dr. Lukács Bence Ákos konzult, a könyv lektorait Szotyori Angéla polgármester köszöntötte és üdvözölte, visszatekintve a település múltjára, de kiemelve annak jelenkori érdemeit is. Azt mondta, Zalánpatakot elszakíthatatlan szálak fűzik a múlthoz, ez pedig erőt ad a mának, a ma Zalánpatakon élő embereknek is, hogy kitartsanak, és a jövő felé bizalommal nézzenek.

Külön üdvözölte az eseményen résztvevő Ráduly József egykori tanítót és feleségét, Ráduly Irénke óvónénit is, akik 1960 és 1976 között, zalánpataki tartózkodásuk során, gyöngybetűkkel írták be nevüket a település történetének aranykönyvébe.

– Mindent megtettem ezért a faluért, amit megtehettem – mondta a tanítóbácsi, megemlítve többek között, hogy akkoriban még 29 I–IV. osztályos diákja volt a zalánpataki iskolának, akik közül sokan sokra vitték az életben, mert továbbtanulásra, helytállásra tanította, biztatta őket.

Préda Barna, a könyv szerzője Farkas József nagytatája emlékét idézte, aki már gyermekkorában belenevelte a szülőföld és a hősök szeretetét és tiszteletét. Mint mondta, az ő hagyatékaként született meg a Zalánpataki hősök albuma, ami nem kevesebb mint 156 korabeli fotó vagy képeslap által, 127 zalánpataki katona nevét említve tekint vissza arra az egy évszázadra, kezdve az 1848–49-es szabadságharctól egészen a második világháború végéig, mely alatt a zalánpatakiak ott voltak minden frontvonalon, minden „harci zajban”, hogy a könyv címét idézzük. Ott jártak, ahol „dicsőséget vívtak”, mint hallhattuk a könyv címét inspiráló, a rendezvényen vastapsot érdemlő, a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör által előadott nótában is.

Dr. Lukács Bence Ákos vezető konzul beszédében azt a kérdést vizsgálta, hogy ki is a hős, azon túlmenően, amit maga a szó jelent, Magyarosi Sándor pedig a könyv kapcsán kérdéseket intézett Préda Barnához, aki végül köszönetet mondott minden, a könyv megjelenését segítő embernek, nem utolsósorban maguknak a zalánpatakiaknak, hogy készségesen a rendelkezésére bocsátották a titkos fiókok mélyén őrzött családi fotókat, dokumentumokat, így is hozzájárulva a székely hősök, köztük a zalánpatakiak halhatatlanságához. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük