Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánctörténelem-óra

Tánctörténelem-óra Kultúra

Tánckincs címmel rendhagyó mű bemutatójára készül a Háromszék Táncegyüttes (HSZTE) – tudhattuk meg a május 25-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón. A magyar táncörökség történetét ismertető, Ivácson László által megálmodott interaktív előadást első alkalommal május 31-én 13.30-kor lehet megtekinteni a Háromszék Táncstúdióban.

Hirdetés
Hirdetés

Amint arról az együttes művészeti vezetői tisztségét is betöltő rendező-koreográfustól értesültünk, az előadás elsősorban 5–12. osztályos diákoknak készült, de a későbbiekben a kisiskolásoknak és felnőtteknek szóló változatok is elkészülnek. Erre azért van szükség, mert az első verzió nemcsak újszerű, hanem egyben merész próbálkozás is, hiszen a célközönség igényeinek megfelelően, az okos telefon is szerepet kap. A segítségével kapcsolódhatnak be ugyanis abba a virtuális múzeumi sétába, melynek folyamán Géza fejedelem, Nagy Lajos király, Mátyás király, Báthory István fejedelem, Bethlen Gábor és Rákóczi fejedelmek, Petőfi Sándor és a boldog békeidők termébe látogathatnak. A műről összességében elmondható, hogy „egy friss, pörgős, interaktív néprajzi gyűjtemény, amely nemcsak bemutatja a magyarság által megőrzött régebbi és újabb néptáncokat, hanem szintről-szintre haladva e táncok eredetével, a fejlődés, a változások okaival is foglalkozik.”

Megtudhattuk továbbá, hogy az elmúlt hónap végén került sor 16. alkalommal – ezúttal Nagyváradon – az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójára, amelyen saját rendezésű előadással kell jelen lenni. A HSZTE az Átöltözés című, Ivácson László rendezte produkcióval vett részt a rangos megmérettetésen, amelyen a legjobb tánckar és legjobb zenekar kitüntető címben részesültek.

Sipos Noémi aligazgató örömmel újságolta, hogy végre elkezdődött az együttesnek otthont és fellépési lehetőséget nyújtó épület felújítása, amely orvosolni fogja a működésüket eddig nehezítő gondokat. A munkálatok azonban átmeneti kényelmetlenséget fognak okozni a közönségnek, amiért ezúton is a szíves megértésüket kérik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük