Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vigadó Művelődési Központ és Udvartér Színház Kézdivásárhelyen

Vigadó Művelődési Központ és Udvartér Színház Kézdivásárhelyen Kultúra

Csütörtökön Kézdivásárhelyen Bokor Tibor polgármester és Lung László Zsolt intézményvezető sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vigadó Művelődési Központ létrejöttét és működését.

Hirdetés
Hirdetés

„Több mint tíz éve dolgozom együtt Lung Lázsló Zsolttal és ez az első olyan sajtótájékoztató, amit közösen tartunk. Mindenekelőtt meg szeretném köszönni neki, amit eddig tett Kézdivásárhelyen a kultúra ápolásáért és fejlődéséért. Tudom, voltak nehéz időszakok, de ezeket átvészeltük és azt hiszem, az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött a város ilyen szempontból” – jegyezte meg elöljáróban Bokor Tibor polgármester.

A folytatásban a sajtótájékoztató témájáról szólt. „Azért hívtunk össze sajtótájékoztatót, mert Zsolt június 1-jétől nemcsak munkatársunk, hanem a Vigadó Művelődési Központ igazgatója” – hangsúlyozta, majd a legújabb kulturális intézmény létrejöttéről, annak működéséről és a célokról szólt. „Bő félesztendeje kezdtünk el azon gondolkodni, milyen formában biztosíthatunk stabil működést a Vigadó Művelődési Háznak úgy, hogy az Udvartér Teátrum is fennmaradhasson és a két intézmény együtt tudjon működni. Június 1-jével hivatalosan is megtettük ezeket a hivatalos lépéseket. Az átalakítás fontos része volt, hogy a Vigadó levált az önkormányzattól, és jogilag különálló intézményként folytatja tevékenységét” – jegyezte meg.

Nem „hagyták el” a Vigadót

Hozzátette, ez nem úgy értendő, hogy a Vigadót az önkormányzat „elhagyta” volna. „Nyilván, az önkormányzat úgy, ahogy eddig, ezután is támogatja, és ennek a központnak alintézményeként működik az Udvartér Színház is. A helyi színház tehát megmaradt, és reméljük, hosszú évekig működni fog” – fejtette ki.

Az elképzelések kapcsán az alkalmazottakról és az anyagakról is szólt. „Elképzeléseink szerint a központnak 27 alkalmazottja lenne. Jelenleg a 27 állásból 18 van betöltve. Célunk, hogy amennyiben a gazdasági helyzet engedi, az elkövetkezőkben még kilenc személlyel bővüljön a személyzet. Ebben az évben kicsivel több mint 2 millió lej lesz a kulturális központ költségvetése” – hangsúlyozta, hozzátéve, jó volna, ha az intézmény a román kormány támogatásában is részesülne.

A város megérdemli

Végezetül hangsúlyozta, a céhes város megérdemelt és a folytatásban is megérdemel egy színvonalas művelődési intézményt. „Kézdivásárhely megérdemli a minőségi kultúrát és természetesen a színházat is. Soha nem voltunk abban a helyzetben, hogy be akarjunk kulturális intézményeket, vagy akár a színházat zárni. Bár sokan pletykáltak erről a fű alatt, ez eszünkbe sem jutott. A gazdasági helyzet az egész országban eléggé bonyolult, mégis bízom abba, hogy nem lesz olyan kormányhatározat, amely ezt a munkánkat megakadályozza, mert akkor együtt ismét olyan módszert kell találnunk, hogy a kultúra városunkban megmaradjon és fejlődjön. Mert ha a kultúrát és a sportot meg kell szüntetni ezen a településen, akkor igazán szegény emberekké válunk” – összegzett.

Friss repertoárszínház

Lung László Zsolt, miután köszönetet mondott az elöljárónak a „tízéves bizalomért”, a kulturális intézmény átlakulásáról, illetve a névváltozás által is jelzett (Udvartér Teátrumból Udvartér Színház lett – szerk.) friss színház indulásáról szólva annak új logóját, a leendő honlapot, a jegyértékesítést és az adminisztrációs változásokat sem feledve a társulat színészeit, a bérletrendszert és az új évad előadásait mutatta be.

„Polgármester úr a lehetőségekhez képest nagyban gondolkodik, hogy legyen egy repertoárszínház. Ez nagy falat, hiszen társulat, repertoár és érletrendszer kell mellé, a produkciók sok pénzbe kerülnek” – sorolta a repertoár színház elindításának pilléreit, hozzátéve, első körben a társulat négy színészt alkalmazott: Gecse Noémit, Elek Ágotát, Mihály Jánost és Kiss Lászlót.

Mi fán terem a bérlet plusz?

Ami a bérletrendszert illeti, a 2023–2024-es évadban az Udvartér Színház Kézdivásárhely mellett Brassóban és Kovásznán is indítana felnőtt bérleteket, emellett három előadásra szóló gyerekbérlet is lesz, sorolta az intézményvezető. Öt, illetve négy előadásra szóló mcénás bérleteink 350, illetve 300 lejért válthatók, a felnőtt bérletek 110 (5 előadásra), illetve 100, a diák- és nyugdíjasbérletek (4 előadás) 60, míg a gyerekbérletek 35 (4 előadás), illetve 30 lejbe (3 előadás) kerülnek – sorolta. „A bérletet váltó nézők a bérletes előadások mellett 40 százalékos kedvezménnyel nézhetnek meg további, úgynevezett bérlet pluszos előadásokat is ( B – szerk.)” – hangsúlyozta.

Végezetül megjegyezte, az új évadban több vidéki háromszéki települést is felkeresnének előadásaikkal.

A színházkedvelők október 13-án az Udvartér Színház saját, felnőtt bérletes (FB – szerk.)előadását, Molnár Ferenc A testőr című darabját tekinthetik meg elsőként Kányádi Szilárd rendezésében. Ezt október 26-án a Tomcsa Sándor Színház gyerekbérletes produkciója (GYB.), Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című darabja követi Márkó Eszter rendezésében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük