Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb alkalmához érkezett az Üveghang Akadémia

Újabb alkalmához érkezett az Üveghang Akadémia Kultúra

Újabb kuriózummal jelentkezik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az Üveghang Akadémia második évadának októberi előadása révén, amelynek helyszíne ezúttal az Árkosi Kulturális Központ (Olt utca, 6. szám) lesz, október 13-án, este 19 órától. Magyar Kornél, magyarországi ütőhangszeres művész és főiskolai tanár lesz a meghívott, aki „Are you taka-taka-talking to me?” Zenei nyelv és beszédszerű zene Nyugat-Afrikában és Dél-Kelet-Ázsiában címmel tart interaktív előadást.

Az anyanyelv és zene sok kultúrában szinte közös tőről fakad. A legnagyobb, zseninek tartott zeneművészek közös tulajdonsága, hogy kisgyerekkorukban előbb tanulnak meg hangszeren játszani, mint beszélni, vagy írni-olvasni. De vajon mi a közös a zenében és a nyelvben, ebben a két egymástól nagyon is különböző kulturális közegben? Miért nem lesz mindenkiből zenész úgy, ahogy mindenki megtanulja az anyanyelvét? Hogy működik a tanulás azoknál, akik nem csak beszélni, hanem zenélni is anyanyelvi szinten képesek?

Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ egy hihetetlen izgalmas és virtuóz zenei technika, az indiai ritmusnyelv, másnéven konnakol bemutatásával – miközben rövid kitérőket teszünk más hasonló zenei tájakra, például a nyugat-afrikai dobnyelvek birodalmába.

Magyar Kornél 2003-ban szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát az ELTE Bölcsészkarán. Szakdolgozatában Weöres Sándor költészetének és az indiai ritmusoknak a kapcsolatát tárta fel. Közben elnyerte az Indonéz Köztársaság állami ösztöndíját, amely révén lehetősége nyílt 1999-2005 között a dél-kelet-ázsiai tradicionális zenék tanulmányozására, és zenetudományi oklevelet szerzett. 2005-től magán úton Indiában is tanult klasszikus zenét. Mesterei között említi Mamat Rahmat jávai gamelánzenészt, illetve Trichy Sankaran indiai ütőhangszeres művészt, aki nemcsak az indiai zenei élet egyik meghatározó, kultikus szereplője, hanem Kanadában a torontói York Egyetem etnomuzikológia szakának megalapítója.

Kornél számára hangszeres előadóként meghatározó élmény, hogy 2008-tól tíz éven át volt közreműködője a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes koncertjeinek, akikkel együtt tradicionális ázsiai zenéket adott elő Magyarország legjelentősebb zenei színpadain.

Az előadó pályájának fontos része a tanítás: 2001-től több mint 15 éven át volt a budapesti Indonéz Nagykövetség zenetanára. 2013-tól az amerikai McDaniel College budapesti kampuszának főiskolai előadója két zenei tantárggyal. Mindezek mellett, a művész a budapesti ötcsillagos zenei szálloda, az Aria Hotel zeneigazgatója is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük