Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tartalmas élményeket kínáló olvasó- és kézműves tábort zártunk

Tartalmas élményeket kínáló olvasó- és kézműves tábort zártunk Kultúra

Hét korábbi kiadást követően, amelyek 2013-tól évente jöttek létre, és amelyek sorát a járvány megtörte, a fonalat pedig 2021-ben egy rendhagyó napközi tábornak tekinthető műhelyfoglalkozás-sorozattal sikerült felvenni, idén kilencedik alkalommal szervezett olvasó- és kézműves tábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, 5–8. osztályos háromszéki diákoknak. A 2023. július 3. és 6. között, a múzeumban lezajlott rendezvényen 18 diák vett részt, meghívottak, tanárok (Kelemen Fruzsina, László Ildikó, Porcel Melinda) és a szervező intézmények képviselőinek társaságában.

A résztvevők az idén február-áprilisban a két említett intézmény által Az ismeretlen ismerős: Petőfi Sándor címmel szervezett, főként a 200 évvel ezelőtt született költő alkotásainak kreatív, játékos értelmezésére, továbbgondolására alapozó, kétfordulós online vetélkedőn érdemelték ki a jutalomtáborozást. (Részletek erről itt: http://kmkt.ro/eredmenyhirdetes-a-petofi-vetelkedonkon)

A tábornak idén is partnere volt a Magyar Olvasástársaság, amelynek alelnöke, Gombos Péter kaposvári egyetemi tanár, a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom kutatója, író vezette az olvasótábori tevékenységeket, Gombosné Szabó Sára könyvtáros, a a MATE Egyetemi Könyvtár (Kaposvári Campus) munkatársa közreműködésével.

Hozzájuk társult Fándly Csaba, nagykárolyi születésű kaposvári színművész, akinek irányításával a diákok általuk választott, kevésbé ismert Petőfi-versek ihlette rövid jeleneteket találtak ki, gyakoroltak be, majd adtak elő, olyan fogalmakkal ismerkedve meg, mint a ritmusgyakorlatok, a helyszín és a háttér, a forgatókönyv, a díszlet és a kellékek, nagyban alapozva mindebben saját képzeletükre és a csapatmunkára, az összpontosításra és az egymásra figyelésre.

A tábor nyitónapján az annak programját indító, csapatösszerázó, játékos foglalkozásokat Hollanda Andrea és Kolumbán Melinda könyvtárosok, a társszervező könyvtár munkatársai tartották meg a diákoknak.

A kézműves műhelyfoglalkozásokat a házigazda múzeum vezetője, Dimény-Haszmann Orsolya (nemezelés), valamint Haszmann Gabriella (bútorfestés) biztosították a résztvevőknek, mindketten beavatva a táborozó diákokat nem csupán a gyakorlati, technikai ismeretekbe a jelzett két foglalkozás témájában, hanem azok kulturális hátterébe is.

Ugyancsak a nyitónapon voltak a rendezvény meghívottjai Kispál Ágnes-Evelin és Kispál Attila, a sepsiszentgyörgyi Magma kortárs művészeti kiállítótér munkatársai, akik előbb interaktív bevezetőt tartottak, beszélgetés keretében, a képzőművészet mibenlétéről, a mű, az alkotó és a befogadó egymást feltételező, kölcsönös viszonyrendszeréről, majd rövid, vetített képes bemutatójukra került sor Andy Warhol jellegzetes munkáiról. Ezt követően, irányításukkal, a táborozók elkészítették portréfotóik fóliára nyomtatott, körvonalas változatának kollázstechnikával színezett és díszített verzióját. A kiadós találkozó végén még egy adag humoros, rajzos csapatépítő játékra is futotta levezetésként.

A következő tábori napok első felében, Szövegek, világok, szövegvilágok címmel zajló olvasótábori munka során a diákok többek között Dsida Jenő, Egervári Gábor, Gombos Péter, Petőfi Sándor, Vámos Miklós egyes írásait értelmezték, drámajátékok segítségével, a konkrét alkotások elemzése mellett műfaji kitekintéssel is, így például a vers mibenlétéről is eltöprengve közösen, tematikus, korokon átívelő lírai szövegválogatással dolgozva. A különböző művészeti területek közötti kapcsolódásokra, áthajlásokra is figyeltek (festészet, zene), így például a vers és dalszöveg közötti viszonyulásmódokat is vizsgálva. Emellett a mai gyermek- és ifjúsági irodalmi vonulatba illeszkedő, magyar és külhoni szerzők által írt könyveket választottak tábori olvasmányként, és élményszerűen mutatták be azokat a rendezvény zárónapján.

Több tudományterületre, így a fizikára is kitekintést nyújtó hangszertörténeti kiselőadással indult a tábor Sepsiszentgyörgyről érkezett zenész meghívottjának a diákokkal szervezett találkozója. Sztakics István Attila (művésznevén Nord, civilben pedig Háromszék főjegyzője) hangulatos esten avatta be fiatal hallgatóságát az elektronikus zene világába és saját művészi elképzeléseibe. Az interdiszciplináris megközelítés lehetővé tette annak a folyamatnak az ábrázolását is, amelynek során egyrészt fizikai kísérletnek is tekinthető felfedezések, újítások révén elektronikus zenei hangszerek születtek a 20. században, másrészt ahogyan felépül egy-egy elektronikus zenei mű (ezt rövid audícióval is példázta). A vendég meghallgatnivalót is ajánlott közönségének a műfaj nagyjai közül, illetve az általa hozott hangszereket ki is próbálhatták a résztvevők (a legnagyobb sikert a teremin aratta).

A tábor meghívott vendége volt László Noémi kolozsvári költő, műfordító is, aki beszélt arról, hogy milyen olvasó volt gyermekként, hogyan kezdett el írni, és miképpen alakultak kötetté a kéziratai (egyetlen esetben küldött ő a kiadóhoz szöveget, és csupán abból nem lett kötet, a kiadói felkérésekre küldöttekből igen). Mesélt a debütjéről, a transzközép nemzedékről, elmondta, mit gondol vers és próza lényegéről, a mesékről és ennek kapcsán legutóbbi, Keljfeljancsi című, inkább felnőtt olvasóknak szánt, „problémamegoldó” kötetéről, amely egyfajta tiltakozás is a szabályok és a korlátok ellen. A közönség hallhatott a Feketeleves című, a táborban jelenlévők korosztályának, mint célközönségnek szánt, második kiadást is megért verskötete keletkezéséről, lázadásról és alkalmazkodásról, a felnőtté és szülővé válásról, majd ebből a könyvéből fel is olvasott, annak oldalairól származó, a diákok által pantomimmel vagy körülírással megjelenített, a közönség által így azonosított kulcsszavak és motívumok alapján.

Mint mindegyik táborban, ezúttal is nagy sikere volt a Gombos Péter által indítványozott Dobj el mindent, és olvass! akciónak: a nap bizonyos óráiban, jelzésre, meghatározott ideig fel kellett hagyni minden egyéb teendővel, és elmerülni egy-egy könyvbe az épp aktuális tartózkodási helyen.

A nem túl gyakori szabadidőt általában olvasással töltötték ki a résztvevők, de elmélyülhettek a házigazda múzeum sok szempontból ritkaságszámba menő gyűjteményének rejtelmeiben is.

A csütörtöki táborzárón a szervezők kiemelték a közös munka hasznát és élményét, amely gyorsan a kölcsönös figyelem és az együttműködés által jellemezhető csapattá kovácsolta a Kézdialmásról, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkezett diákokat, és amely, a természetesség, spontaneitás és nagyfokú kíváncsiság, érdeklődés, reagálókészség mellett, meghatározta az együttlétet a gyermekekkel és a közreműködőkkel. Elmondták azt is: örülnek, hogy egyre több ötödikes és hatodikos diák is a rendezvény vonzáskörzetébe kerül, ami fontos az utánpótlás szempontjából, és bíznak abban, hogy valódi irodalmi-kulturális élményekkel, a későbbiekben is hasznosítható tapasztalatokkal távoznak a résztvevők, illetve, hogy kapcsolatban maradnak egymással a Haszmann Pál Múzeumban töltött néhány napot követően is.

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap segítette, támogatóként pedig a sepsiszentgyörgyi Bertis Kft. és a bukaresti Valvis Holding járult hozzá élelmiszerekkel és ásványvízzel ahhoz, hogy a táborlakók jól érezzék magukat.

A szervezők köszönik a részvételt és a közreműködést mindenkinek!

Szonda Szabolcs, Dimény-Haszmann Orsolya táborvezetők

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük