Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szülőföldjén is bemutatják kisbaconi hadapród-őrmester második világháborús naplóját

Szülőföldjén is bemutatják kisbaconi hadapród-őrmester második világháborús naplóját Kultúra

December 15-én, pénteken 17 órától a Holnaptól tegnapig. Benedek Tibor háborús naplója című könyvet mutatják be a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A kisbaconi Benedek család egyik tagja saját élményein, szűrőjén keresztül mutatja be a második világháború frontján zajló eseményeket.

Hirdetés
Hirdetés

A hadtörténeti jelentőséggel bíró eredeti kéziratot három generáción át őrizték gondosan az örökösök. Általa az olvasó rálátást nyerhet a második világháború egyes frontszakaszain 1944 szeptembere és 1945 augusztusa között zajló eseményekre.

Benedek Huszár Tibor, a 9. hadtest parancsnoksága alá rendelt 9. utász század egykori hadapródőrmestere napról napra kalauzolja végig az olvasót a különböző helyszíneken, országrészeken, országokon, ahol éppen dúltak a harcok. Fotókkal és kézzel rajzolt térképekkel is dokumentálta az akkori eseményeit, valamint pontos adatokat vezetett arról, hogy kik tartoztak az ő századába, kiknek az irányítása alatt.

Emellett arról is készített feljegyzést, hogy munkatáborba kerülésük során kikkel volt együtt szabadulásukig. A szovjetek lágeréből már eleve betegen tért haza, amire a kommunista halatom zaklatása még rátett egy lapáttal, így viszonylag korán elhunyt, még mielőtt az unokája, a naplót jogutódként sajtó alá rendező, marosvásárhelyi Benedek Huszár Botond őt megismerhette volna.

Az emlékiratot Berekméri Árpád Róbert előtanulmánya és Király István utószava tudományos kiegészítésekként támasztják alá. A bemutatón a szerző unokájával Király István, a helyszínen is megvásárolható kötetet megjelentető marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó vezetője beszélget.

A könyvet december 16-án, szombaton 19 órától a baróti művelődési ház Bodosi Dániel-termében az erdővidéki olvasókkal is megismertetik. Itt a fentebb említettek mellett a sepsiszentgyörgyi Benedek Farkas Péter, a szerző fia is jelen lesz, a házigazda szerepét Demeter Zoltán művelődésszervező tölti be. Másnap, december 17-én Kisbaconban tartanak könyvbemutatót.

Fotó: Bod Péter Megyei Könyvtár

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük