Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

SzékelyHajsza Csíksomlyón

SzékelyHajsza Csíksomlyón Kultúra

A Hajsza-sorozat magyar hagyományőrző akadály- és terepfutó versenyekből áll. A pannonhalmi és győri szakemberek ötlete és szakmai iránymutatása alapján megszervezett rendezvénynek korábban a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertje, újabban a Bakonyban található Cseszneki vár és környezete ad otthont. Idén székelyföldi kiadását is megrendezik – a SzékelyHajsza augusztus 5-én zajlik a somlyói nyeregben.

A verseny jellegzetessége, hogy a résztvevőknek a kijelölt táv lefutásán túl különféle, a kitartást, koordinációs készséget, szellemi frissességet is próbára tevő akadályokat is teljesíteniük kell, melyek kiötlésénél elsősorban a magyar népi játékok és térségi hagyományok jelentik a kiindulópontot, de a szervezők egyedi próbaszámokkal is fűszerezik a versenyeket (íjászat, szalmabála-vár, vízhordás, palánkmászás stb.) – tájékoztatott a szervező Tori Sport Kft. nevében Tálos Gergő és dr. Pottyondy Ákos.

A 2015 októberében rendezett első futamon közel 500 résztvevő teljesítette a 11 km hosszú, akadályokkal és nagy szintkülönbséggel tarkított pályát. A pozitív visszajelzések alapján 2016 májusában útjára indították a SuliHajszát is: tizenkilenc magyarországi iskola 35 csapata, több mint 200 versenyző vetélkedett egymással. A győztes tanintézmény a vándorserleg mellett szponzorok által biztosított, 500.000 forint értékű sporteszközzel lett gazdagabb A másnapi nyílt futamban már több mint 700 ember mérte össze tudását.

A 2016 októberében megrendezett harmadik versenyen a regisztrált futók száma már meghaladta az 1000, idén májusban pedig a 2500 főt, az egész Kárpát-medencéből érkeztek benevezők. A PannonHajsza márkanévvé vált, a nevet oltalom alá helyeztették az ötletgazdák.

A sorozat második állomását, a SzékelyHajszát augusztus 5-én 9 órától rendezik meg Csíksomlyón, Böjte Csaba fővédnökségével. Az elképzelések szerint – támogatók közreműködésével – a Böjte atya árvaházaiban élő fiatalok díjmentesen vehetnének részt. Az erdélyi futamra az előzetes számítások szerint 500-1000 fő várható. További információk a gergo@hajsza.com és az akos@hajsza.com e-mail-címeken.

Az erdélyi futamra nevezni a www.pannonhajsza.hu weboldalon online, illetve a verseny napján a helyszínen lehet. Legkevesebb négy főből álló csapatokat várnak 12-19, 20-29, 30-49 és 50 év feletti korosztályban, ezeket nők (lányok) vagy férfiak (fiúk) alkothatják; a vegyes csapat férfinak számít. Részletek a pannonhajsza.hu/szekelyhajsza honlapon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük