Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székely Előfutár-ösztöndíjasok

Hírlevélben tájékoztatott Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation), hogy 7 pályázó kap Székely Előfutár ösztöndíjat, 1000 dollár összegben. Egyikükkel, a kézdivásárhelyi születésű Dán Kingával már interjút is olvashattak lapunkban, a többieket most mutatnák be röviden.

A 2021. évi Székely Előfutár ösztöndíjasok: György Andrea (Gyergyószentmiklós, szépirodalom), Dán Kinga (Kézdivásárhely, műemlékvédelem – róla már írtunk lapunkban), Réthi-Nagy Zsuzsánna (Kovászna, biokémia), aki a fehérjestabilizáció mechanizmusát vizsgálta. Már egyetemi hallgatóként elkezdett foglalkozni a p74Stabilon fehérje biokémiai tanulmányozásával. Továbbá két marosvásárhelyi is szerepel a nyertesek között: Fábián Balázs Dániel (agrártudomány) és György Árpád Botond (történettudomány), aztán egy sepsiszentgyörgyi: Boga Bíborka (biokémia), aki a BBTE doktorandusza vegyészmérnöki szakon.

Hirdetés
Hirdetés

Utóbbi kutatási témája a gyógyszeriparból származó és a szennyvízbe bekerülő toxikus anyagok lebontása a heterogén fotokatalízis módszerével. A pályázó már hat éve tagja a kolozsvári kutatócsoportnak. Kutatási terve világos, a vizsgálati módszereket ismeri és érti. „Munkájának kivételes eredményességét mutatja publikációs teljesítménye is: öt nemzetközi folyóiratban megjelent publikáció szerzője, háromban első szerzője, 18 konferencián szerepelt kutatásaival, számos díj, ösztöndíj nyertese” – írta Dr. Nagy László egyetemi docens (Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Kar, Szeged).

Egy másik sepsiszentgyörgyi ösztöndíjas Szároz Melinda (környezetvédelem), akinek a „Levegő minőségének a folyamatos ellenőrzése IoT módszerekkel” című pályázata már megépített és kipróbált légszennyezés-mérő készülékének továbbfejlesztését célozza meg. Vegyészmérnökként beledolgozta magát az elektromosság és a programozás világába, így szennyezettségi grafikont, illetve térképet tud előállítani. További céljai közt könnyebb, kisebb fogyasztású és sokoldalúbb műszer készítése szerepel. „Mivel erényei közé tartozik a megbízhatóság, pontosság, kitartás, szorgalom, nagyfokú komolyság, rugalmasság, tudásszomj, céltudatosság, illetve a laboratóriumi kutatás iránti szeretet, úgy gondolom, hogy teljes mértékben megérdemli a támogatást” – írta Barabás Réka egyetemi docens.

További két pályázó dicsérőlevelet kapott: a Felső-Háromszék népzenéjét kutató Jánó Kinga (Kézdivásárhely), valamint Kicsi Anna Réka (Marosvásárhely, geológia), utóbbi az Őskörnyezeti rekonstrukció az eocén-oligocén határon az Erdélyi-medence bentosz foraminifera közösségei alapján című témájáért.

(A Forerunner Federation közleménye alapján)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük