Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli tárlatvezetés

Rendkívüli tárlatvezetés Kultúra

Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban Makkai Sándor halálának 70. évfordulója (1951. július 19.) alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség és a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli tárlatvezetést tart a „Tudománnyal és fegyverrel” Makkai Sándor (1890–1951) pályaképe című kiállításon.

A Makkai Sándor születésnapján megnyitott (május 12), elhalálozása 70. évfordulójának alkalmából rendkívüli tárlatvezetéssel megtekinthető tárlaton olyan ritkaságok is láthatók, mint Szilvássy Karolának írt levelei, doktori értekezése, családi képek, valamint grafikái és versei, amelyek kevésbé ismert darabjai az életműnek. Emellett olyan sarkalatos pontokat is felelevenítenek, mint az egyik legnagyobb vitát gerjesztő, Magyar fa sorsa című munkája, valamint a kisebbségi felelősséggel kapcsolatos írásai, amelyek szintén nagy vihart kavartak abban az időben.

Hirdetés
Hirdetés

„Hangulatos és tartalmas tárlatot akartunk létrehozni” – hangsúlyozta Makkai Lilla kurátor, hozzátéve: teológiai professzorságával más vetületét is megismerték Makkai Sándor életének, az irodalmi élet jól ismert alakjának. A kiállítás a filozófiai, irodalom- és vallástörténeti vonatkozásokat is igyekszik bemutatni, körbejárni.

Szebeni Zsuzsa kitért arra is, hogy a Makkai-tárlat az Erdélyi Helikont bemutató kiállítások újabb darabja. Ebben a sorozatban mutatták be korábban a Kós Károlyról, Bánffy Miklósról és Szilvássy Karoláról szóló anyagot is.

Makkai Sándor 1926-ban lett az erdélyi református egyházkerület püspöke, és e tisztében sokat tett az erdélyi magyarságért, tanügyi, kulturális és irodalmi szintjének megtartásáért, felemeléséért, valamint a román szenátus tagjaként a magyarok politikai jogaiért. A küzdelmekbe belefáradva elhagyta Erdélyt, 1936-tól Debrecenben volt egyetemi tanár. Irodalmi munkássága során történelmi és társadalmi kérdésekkel foglalkozó regényei, irodalomtörténeti, egyházi témájú, filozófiai és pedagógiai szakcikkei jelentek meg. Elnöke volt a Magyar Protestáns Irodalmi Társaságnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük