Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rappelő juhpásztor

Rappelő juhpásztor Kultúra

Bukarestben premier előtti vetítésen lehetett megtekinteni április 30-án, Kolozsváron ma tartják a közönségtalálkozós díszbemutatóját a Larry című magyar filmnek. Bernáth Szilárd nemzetközi filmfesztiválokon és a magyar kritikusok éves díjátadó gáláján elismert, bemutatkozó alkotását ezt követően még hat erdélyi városban vetítik.

A Larry főszereplője a juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett), egy magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám mindaddig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Kolozsváron a mai, közönségtalálkozóval egybekötött (Bernáth Szilárd és Vilmányi Benett lesz itt) díszbemutató után rendszeresen vetítik a filmet a Művész, illetve – május 5-től – a Győzelem moziban. Temesváron május 4-től tűzi műsorára a Győzelem mozi, Aradon május 5-től a Művész. Nagyszebenben az ESTE filmfesztivál keretébe vetítik május 10-én a Ion Besoiu Kulturális Központ kistermében.

Hirdetés
Hirdetés

Ami Székelyföldet illeti, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen egy-egy alkalommal lehet megtekinteni, május 6-án 20 órától a Csíki Moziban, illetve május 26-án a Vigadóban. Sepsiszentgyörgyön a Művész mozi by Cityplex rendszeresen vetíti május 5-től.

A Larry forgatókönyvét Bernáth Szilárd és Nagy V. Gergő írta, operatőre Hartung Dávid, vágója Szabó Tamás, zenéjét Sperling Andor szerezte. A film producere Muhi András és Ferenczy Gábor. Premierje a Tallinni Nemzetközi Filmfesztiválon volt tavaly novemberben, majd Cottbusban elnyerte a legjobb elsőfilmnek és a legjobb ifjúsági filmnek járó díjat. A magyar filmkritikusok négy díjjal jutalmazták: a Larryt ítélték az elmúlt év legjobb magyar elsőfilmjének, mint ahogy a legjobb férfi főszereplő, valamint a legjobb női és férfi epizódalakítás díját is elvitte.

A Larryt Romániában a Filmtett Egyesület forgalmazza. Minden helyszínen eredeti nyelven, román feliratozással nézhető.

FOTÓK FORRÁSA: Filmtett Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük