Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Örömzenélés a Jazz Bisztróban

Örömzenélés a Jazz Bisztróban Kultúra

A 2023-as kézdivásárhelyi Sokadalom keretrendezvényeként Hegedüs Ferenc háromnapos minifesztivállal örvendeztette meg a zenekedvelőket. A sepsiszentgyörgyi Press Tone után Pribojszki Mátyás bandája adott fergeteges koncertet, majd a brassói Fernet Blues Company estje zárta a sikeres session-sorozatot.

Csütörtökön a doboknál az eddig három lemezt jegyző Isac Vlad-ot (Dave Weckl- és Steve Gadd-tanítvány), továbbá Cristi Oprea szájharmonikást, Vetró B. S. András gitárost, Isac Gabi basszusgitárost hallhatták a Borudvar színpadán. A spontán jamsession-est két meghívottja pedig a Free Connection zenekarból ismert Laura Tinca Zan énekes és Tinca Teddy gitáros voltak.

Fernet Blues Company

Az Alexandru Andrieș Blues Experience csapatot erősítő, majd az Albiter Blues Band-el és Grup 74-val koncertező Oprea Cristian szájharmonikás egy új blues/fusion banda alapítása szándékával kereste fel a ’90-es években a Scorpions, az Europe és a Urian Heep nyitózenekarában basszusgitározó Isac Gabit, aki a brassói Grup 74 és a dallamos rockot játszó Conexiuni néven ismert, többlemezes rockzenekaraival turnézta az országot.

1999-ben e szerencsés találkozásnak köszönhetően vette kezdetét a Fernet Blues Company bluesrock-csapat története, amely a 2005-ös bukaresti bluesfesztiválról az év blues zenekara és legjobb szájharmonikása címmel tért haza.

Hirdetés
Hirdetés

Az azóta már több tagcserét megélt banda ma is a rangosabb jazz-blues fesztiválok állandó résztvevője. Repertoárjuk többnyire blues-sztenderdeket új köntösben, valamint ismert dalok feldolgozásait tartalmazzák virtuóz szájharmonika kíséretben, olyan neves előadóktól, mint Wilson Pickett, Root Doctor, J. J. Milteau, Buddy Guy, Eric Clapton, Paul Butterfield, Fleetwood Mac, John Mayall stb. 2008 óta a felállás változatlan, még ha külön-külön más projektekben is tevékenykednek a csapat tagjai.

Lassan-lassan a hobbizenélés egy mozgalmas karrierré alakult, hisz olyan nevezetességek gratuláltak és értékelték játékukat, mint Big Daddy Wilson, Sugar Blue, Buddy Guy, Boney Fields, Lars Kutschke vagy Berti Barbera.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások