Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megvalósuló tervek a Balassi Intézetnél

Megvalósuló tervek a Balassi Intézetnél Kultúra

A világjárvány következtében nyakunkba szakadt kényszerintézkedések szorításának lazulása, valamint az újrakezdés lehetőségének fel-felcsillanó reménysugarainak hatására Szebeni Zsuzsával, a Balassi Intézet – Sepsiszentgyörgy vezetőjével beszélgettünk terveikről és megvalósuló félben lévő programjaikról.

Ennek során megtudhattuk, hogy a mögöttünk hagyott három hónap számukra is sok kellemetlenséget okozott. A mozgásterük leszűkülése miatt felszabadult időt azonban sikerült tartalommal megtölteni. Jó részét a zökkenőmentes működéshez szükséges háttérmunka elvégzésére fordították, amit az ősztől esedékes arculatváltás is indokolt. Ennek egyik eleme az elnevezésük Magyar Kulturális Intézet – Sepsiszentgyörgy-re való megváltoztatása és a honlapjuk megújulása. Lesznek tartalmi változások is, de fő célkitűzésük a magyar kultúra felkarolása, ismertetése és népszerűsítése marad. Ennek érdekében pedig a környék lakóinak eddig megtapasztalt érdeklődése mellett a helyi és megyei vezetés további gyümölcsöző együttműködésére is számítanak.

Legközelebbi programjuk ma 16 órakor esedékes, a Kürtös elnevezésű történeti tárlat megvalósulását emberi számítás szerint már semmi sem akadályozhatja meg, ezért szeretettel várják az érdeklődőket az Erzsébet park zenepavilonjában, ahol a Rétyi Ifjúsági Fúvós Egyesület kvintettje is fellép. Ez alkalomból az ínyencségek kedvelői Dézsi Márta kürtőskalácssütő mester jóvoltából meg is ízlelhetik a messzi földön híres székely terméket.

Június 23-án 17 órakor a Lábasházban megnyitják a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével létrehozott Pro Patria et libertate címet viselő vándorkiállítást. A II. Rákóczi Ferencz-emlékév keretében sorra kerülő esemény szervezésében a Balassi Intézet mellett Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Lábasház és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is részt vett. Köszöntőbeszédet mond Tamás Sándor megyetanácselnök és Tóth László főkonzul. A történelmi eseményeket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója fogja feleleveníteni. A Szebeni Zsuzsa által bemutatandó tárlat nyitányán jelenlévők múltban való elmélyülését Ferencz Csaba kurucnóta-csokra fogja elősegíteni.

A Székely Mikó Kollégium fennállása 160. évfordulójához kapcsolódik az iskola történetét bemutató megyeszékhelyi kiállítás jövő hét végén esedékes újranyitása. Anyagának bemutatását nyomdai változatban is tervezik. És ugyancsak az ünnepi eseménysorozat folyamodványa gróf Mikó Imre Házsongárdban található síremlékének a szülőföld küldöttei által történő felújítása, amelyhez egy, a közéleti személyiség és felesége közti levelezést bemutató tanácskozás is kapcsolódik. Minderre az eddigieknél szerényebb és visszafogottabb, de augusztusban mégiscsak megrendezésre kerülő Kolozsvári Magyar Napok kínálnak alkalmat.

Július elején Fejes Krisztina Bartók-zongoraestjével szeretnék megörvendeztetni Sepsiszentgyörgyön a nagyérdeműt, de évi terveik közé tartozik báró Kemény János felesége, Auguszta Patton szakácskönyvének kiadása is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások