Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötperces videókkal segít

Ötperces videókkal segít Kultúra

Cserei Gyöngyvér, a Nagy Mózes Elméleti Líceum romántanára rövid, frappáns videókat készít az érettségi tételekből, amelyek elérték a több mint ezer követőt a YouTube-on, mind a magyar, mind a román végzősök figyelemmel követik. A tanárnővel beszélgettünk missziójáról.

– Honnan jött az ötlet, mi volt a motiváció?

– Láttam egy videót az interneten, amelynek semmi köze nem volt az oktatáshoz, csak egy kéz írt meg rajzolt. Ahogy néztem, rájöttem, hogy felhasználhatnám a munkámhoz, hiszen az a kéz képes bárki figyelmét lekötni, kíváncsivá tesz, hogy még mit fog alkotni. Az első videót a tizedikeseimnek készítettem el, ezzel kapcsolatban kaptak feladatot a szükségállapot idején. Az ő visszajelzésük motivált, hogy elkészítsem a sorozatot. Aztán egyre többen kezdtek feliratkozni a YouTube-csatornámra, és ez is ösztönzött, ezek szerint van értelme csinálni. Van munka vele, nem is kevés, viszont évekig használhatom majd a munkám során, és a diákok számára is elérhető marad.

– Kiknek készültek elsősorban a videók?

– Nem mondanám, hogy kizárólag csak a XII-es diákoknak, hiszen érettségire nem csak az utolsó évben kell készülni. Ezek a videók segítenek a kisebbeknek is rendszerezni a tanultakat, segítség az ismétlésben, főleg azoknak, akik vizuális memóriával rendelkeznek. Akik az átmenő jegyre pályáznak, legalább ennyit meg kell tanulniuk az irodalmi részhez.

– Milyen pozitívumok rejlenek az ilyen rövid videókban?

– Közel állnak a mai fiatalok érdeklődési köréhez, végre használhatják az okostelefont „okosodás” céljából is. Ha ugyanezeket az információkat kinyomtatom, a diákok elé rakom egy fehér lapon, teljesen ellentétes hatást vált ki belőlük. Ha ők jegyzetelik ki a videóból, vagy egyéb kreatív feladatot kapnak ez alapján, szívesebben nekifognak, észre se veszik, és a lényeg megmarad.

–Tervezi a továbbiakban is folytatni ezt a missziót?

– Határozottan igen, de nem ebben a tanévben. Idén csak 14 irodalmi mű kell az érettségire, tehát szándékomban áll kiegészíteni a sorozatot azokkal a leckékkel, amelyeket kivágtak az érettségi programból. Aztán következnének a szereplőjellemzések, és minden egyéb, amire szükségük van az érettségihez. A tizedikesekkel dolgozunk egy másik projekten, irodalmi mémeket készítünk leckékhez. A karantén alatt videó készült azokból is (ugyancsak fenn vannak a csatornámon), ezt is szeretném folytatni.

– Ön szerint hogyan lehet a leghatékonyabban készülni erre a vizsgára?

– Sok tanulási stílus,módszer létezik, van, aki vizuálisan tanul, rajzol, markerezik. Van, aki bemagol mindent, van, aki a kulcsfogalmakat jegyezi meg. Egy érettségi előtt álló diáknak már kell ismernie magát annyira, hogy tisztában legyen, hogyan képes hatékonyan tanulni. A diákjaimat arra szoktatom, írjanak „szamárvezetőt”. Jegyezzék meg, milyen alpontjai, kulcsszavai vannak az esszének, írják le piszkozatra, azokat követve írják meg az esszét. Ajánlom, nézzék meg a 5 minute pentru BAC videókat, esetleg jegyzeteljék ki, mielőtt elolvassák az esszét, illetve utána is ismétlésképpen. Még pár nap, és kezdődik az érettségi. Bízom benne, hogy idén nem adnak nehéz tételt, tekintettel a körülményekre.

A videók itt tekinthetők meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások