Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még mindig mentik a menthetőt

Még mindig mentik a menthetőt Kultúra

A 2001-ben alakult sepsiszentgyörgyi fotós társaság, mely a háromszéki falvak életét dokumentálta, hosszabb szünet után megújult erőkkel folytatja tevékenységét. A múlt hétvégén Esztelneket és Kurtapatakot sűrítették képkockákba.

 A többnyire Gerőffy Dalma egykori fotós tanítványaiból verbuválódott KépVIDÉK alkotócsoport tagjai a megalakulás után több mint egy évtizeden át intenzív munkakapcsolatokat ápoltak, ez idő alatt számos háromnapos hétvégi kiszállást (tábort) is szerveztek, hogy egy-egy faluban lencsevégre kapják, amit még megőriztek a hagyományokból, amit még nem sodort el a modern világ. Ennek okán 2001 és 2012 között elsősorban a szociofotó műfajában született számos képkocka többek között Zágonról, Csernátonról, Ikafalváról, Egerpatakról, Kézdikővárról, Bölönről, Illyefalváról, Zaboláról, Bikfalváról, Kis- és Nagybaconról, Dálnokról és Kálnokról, de mert az alkotók különböző személyiségek, természetesen tájképek, dokumentumfotók, életképek is felbukkantak a rendszeresen bemutatott kiállításokon. Minden faluból a „gyűjtést” ugyanis helyben, majd Szentgyörgyön is bemutatták a nagyközönségnek – tekintette át a csoport történetét az egyik alapító, Toró Attila.

Hirdetés
Hirdetés

2012 után hosszabb szünet következett a szervezett, nagycsoportos táborokban, mivel a tagok életében más feladatok lettek elsőrangúak, mint például a gyermeknevelés, de mára az egykori gyerekek már a szülőkkel és a fotómasinával együtt vesznek részt az újabb táborokban. A múlt hétvégi kiszállást a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte Vargyasi Levente közreműködésével. Az intézmény már korábban is támogatta az alkotócsoport több kiállítását, kiadványát, felvállalta a legutóbbi két tábor anyagából egy száz fényképet magába foglaló kiállítás szervezését és ugyanannak az anyagnak katalógusban való megjelentetését is. Bár a nagycsoportos találkozók egyeztetése most is gondot jelentett, nem adják fel a további rendszeres tevékenység tervét, a legközelebbi tábort pedig Erdővidékre tervezik a fotósok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük