Hirdetés
Hirdetés

A falu, amelyiken senki sem segít

A falu, amelyiken senki sem segít Kultúra

A bibarcfalvi Molnár Jóska bácsi számos, a helybéli borvízfürdőnél készült régi fotográfiát őriz hagyatékában. A képek tanúsága és Jóska bácsi, valamint felesége, Aranka néni emlékezete szerint is a fürdőnél egykoron, különösen hétvégeken pezsgett az élet.

Nem úgy, mint ma, amikor a bibarcfalvi Fürdő utcában egy lélek nem jár, a fürdő területét pedig benőtte a gaz és a gyom. Megújulhat-e még valamikor a bibarcfalvi fürdő? Vajon lenne-e még igény gyógyvizére, a közös szórakozásra, arra, hogy a környékbeliek együtt töltsék itt hétvégéjüket? A helyhatósági választások küszöbén, a helyi turizmus fellendítésére tett egyre nyilvánvalóbb kísérletek tükrében ezek a kérdések továbbra is foglalkoztatják Bibarcfalva és Erdővidék népét.

A bibarcfalviak emlékezetében továbbra is fájó sebként él az, hogy ezelőtt tíz évvel, a Borvizek útja programból Bibarcfalva kimaradt. Helyette Baróton modernizálták a strandot (amit nem sikerült működtetni), de immár késő, és talán hiábavaló is azon morfondírozni, miért nem kapott Bibarcfalva ebben a programban helyet. Legenda erről sok kering, fele igaz, fele talán nem. Tény, hogy a 2012-ben hivatalba lépett új baróti városvezetés is próbálkozott a fürdő felújításával, pályázatot írtak, minden újság hírül adta az álmokat, de végül nem sikerült: a tetemes önrészt Barót városa nem tudta előteremteni, így neki sem fogtak a munkálatoknak. Azóta ismét eltelt pár év, és 2020-ban még mindig a nullánál tartunk, ami a bibarcfalvi fürdőt illeti.

Hirdetés
Hirdetés

Jóska bácsi szerint Bibarcfalván már az 1700-as évektől kezdődően működött a fürdő, a faluközpontban feltörő és felfogott borvizet gyomorbajok, női betegségek és reuma kezelésére használták a régiek. Valamikor még melegfürdő működtetésére is tellett: 6–7 szoba volt berendezve kádakkal a vendégeket különösen hétvégeken érkeztek szép számmal. A Molnár házaspár úgy tudja, két-háromszáz ember is megfordult vasárnaponként a fürdőnél, ahol nemcsak napozni, fürödni, hanem szórakozni is lehetett. Kuglipálya is működött, és az itt egykoron zajló nagyúri életről tanúskodik az is, hogy a nélkülözhetetlen flekken, üveges sör mellett még Kent márkájú cigarettát is lehetett kapni a hetvenes-nyolcvanas években, mint bármelyik nyugati város tengerparti üdülőtelepén.

Egy igen érdekes, 1926-ban készült kép szerint a fürdőt akkor Sebestyén borvízfürdőnek hívták. Ezt Kászoni Gáspár baróti helytörténész jegyezte fel, aki maga is szerepel a felvételen, és aki 1926-ban, pontosan Péter és Pál napján kereste fel a fürdőt, miután aznap Barótról reggel 4 órakor elindulván megjárta a Szent Anna-tavat, és ahogy a kép hátoldalán olvasható, jó porosan, de nem fáradtan, még napvilág hazaért.

A fürdőnek később, egészen az államosításig Metz Dezső volt a tulajdonosa, aztán a köpecbányai bányavállalat vette át igazgatását. Ekkor került sor a fürdőmedence kiépítésére (az ötvenes évek első felében, a munkálatot a köpecbányai Csinta József irányította), vendégszobák kialakítására. A bányászokat hétvégén különjáratok szállították a fürdőhöz, volt olyan vasárnap, hogy akár 400 embert is. Később a megyei turisztikai hivatalhoz (OJT) került a bibarcfalvi fürdő, a bibarcfalvi Veress Vilmos bácsi üzemeltette. Ez volt az az időszak, amikor a fürdőt Málnásról látták el, és amikor ott mindent lehetett kapni.

„Az OJT-s korszak után aztán hanyatlásnak indult a fürdő” – jegyezte meg Molnár Jóska bácsi. Szerinte rossz dolog volt Bibarcfalvának Baróthoz való csatolása is 1968-ban. „Addig mintafalu volt Bibarcfalva, de azóta senki sem segít rajtunk” – mondta, egyben felfedve a bajok forrását is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 1., 7:12
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Bán István nagyon kőti az ebet a karóhoz ,hogy ha ő lesz a kővetkező polgármester 27-én , a jnyáron m ár műkődni fog a fűrdő . A próféta szóljon belőle . De ha megérem a nyarat , számon fogom kérni tőle .

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 1., 10:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ebben az új, fáin demokráciában mindent tönkretettek. Kár a bibarcfalvi fürdőért, mert kitűnő kezelési és szórakozási bázis volt.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 1., 11:02
  ÉRTÉKELÉS: 25

  A magárahagyott Bibarcfalva

  Kovászna megye tanácsának elnöke hét éve tájékoztatta az erdővidéki polgármestereket arról, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a megye számára prioritás lesz a kistérségen áthaladó 122-es és 131-es megyei utak modernizálása, ezért az útépítő munkálatok elkezdése előtt mindenki végezze el a víz- és szennyvízrendszerek kiépítését. Bardoc község Olaszteleken már rég végzett mindezzel. Bacon és Vargyas ebben az esztendőben a végére ér a munkálatoknak, mindkettőre én írtam meg a pályázatot és menedzselem a beruházást.
  Egyedül a baróti önkormányzat nem mozdította a füle botját sem erre a felszólításra. Hét esztendő alatt nemhogy ezeket a munkálatokat nem végezték el, de még a tervek elkészítésének sem fogtak neki. Hét év alatt mindössze annyi történt Bibarcfalva, mint borvíznagyhatalom életében, hogy megírattak, megnyertek, majd visszamondtak egy regionális operatív programból finanszírozható projektet a bibarcfalvi borvízfürdő megújítására.
  Így lett ez kidobott pénz, elpazarolt idő és energia.
  Így lett Bibarcfalva önkormányzati közönnyel, érdektelenséggel büntetett falu.
  Az a település, amelynek a nevét Bukarestben is ismerik az ásványvizéről – hiszen az egy országos brand -, ennyit érdemelne?
  Az utászcég gépei Bibarcfalva határában már megszélesítették a 122-es megyei utat. A falut kihagyták, egyelőre.
  A jövő esztendőben viszont – mivel a megyei projektnek is haladni kell – már nem lesz több halogatás: a főutcát kerítéstől kerítésig ki fogják építeni. És a bibarcfalviak ott maradnak egy korszerű főutcával, de alatta felújítatlan, sokszor zavaros, ihatatlan vizet szolgáltató vízrendszerrel és szennyvízcsatornázás nélkül további hosszú esztendőkre, hiszen a munkálatok elvégzésétől számított 3 éves garanciaidő alatt csak annak elveszítésének terhe alatt szabad hozzányúlni ehhez a beruházáshoz. És akkor is hatalmas vétek lenne megbontani azt az aszfaltot, utat, sáncot! (Ezzel párhuzamosan pedig Felsőrákoson most betonozzák be ugyanezt a problémát, előrevetítve azt, hogy éveken belül ugyancsak szét kell verni betont-aszfaltot ahhoz, hogy a kanalizálást megoldják.) Hét kerek esztendő állott a baróti önkormányzat rendelkezésére ahhoz, hogy tudva-tudván a megyei beruházásról, megoldja ezt a problémát, és képtelennek bizonyult rá.
  És mégis van megoldás!
  Az őszi választások után a felálló új önkormányzati vezetés azonnal el kell készíttesse a terveket a bibarcfalvi víz- és szennyvízrendszerre, és saját erőből akár, de a főutca hosszában – amely az alsó borvíz kapujától a temetőkapuig sem több, mint 1,600 km, le kell fektesse ennek a két rendszernek a csövezetét úgy, hogy a mellékutcákon kivigye a csatlakozásokat a főút platformjából ahhoz, hogy az utas munkák akadálytalanul folyhassanak. Gyors cselekvéssel, operatív reagálással és nem is túl nagy befektetéssel megmenthető a helyzet.
  De csakis akkor, ha az önkormányzat élén vezetőségváltás történik. Mert a jelenlegi, ahogyan eddig nem volt képes megoldani ezt a problémát a figyelmeztetéstől számított hét (!!!) esztendő alatt, úgy ezután is csak a pálya széléről figyelné, ahogy elsuhan mellette az összehangolt fejlesztésre alkalmas pillanat.
  Ha nem éppen Bibarcfalva esete lehetett volna a megyei és a baróti fejlesztések összehangolásának a bizonyítéka, akkor ugyan mi? Nincs ennél nyilvánvalóbb példája annak, hogy érkezhet felülről bármilyen fejlesztés, partnerségre felhívó kézfogás, ha itt helyben olyan vezetési- és menedzsmenthiányosságokkal találkozik, amellyel egyszerűen nincs mit kezdenie.
  Az elmúlt időben sok beszélgetésen találkoztam azzal a megfogalmazott félelemmel, hogy mi lesz, ha Barótnak nem lesz RMDSz-es polgármestere? Nem kap több finanszírozást, segítséget?
  Visszakérdezek: így mi lett?
  Az lett, hogy az idejekorán jelzett, a felkészülésre bőven időt adó periódus alatt a jelenlegi vezetőség képtelennek bizonyult megoldani azt, hogy mindössze 1.600 méteren lefektessenek két szál csövet.
  Miközben ugyanezen idő alatt Baconban kiépült egy olyan közműrendszer, amely 8.745 méter adukciós és 14.639 méter disztribúciós vízvezetékből áll, illetve 11.620 méter csövezettel gyűjti össze a szennyvizet, Vargyason meg 13.252 méter szennyvízvezeték kerül elhelyzésre.

  Mert nem a polgármester politikai hovatartozásán múlik egyetlen önkormányzat sikeressége sem. A feszes iramú fejlesztéshez egyéni képességekre és egységes testületi támogatásra van szükség.

  Ősz van.
  A baróti önkormányzat élén való változásra, épp a város és a falvak fejlődésének az érdekében, mostanra tökéletesen megérett az idő.

  Benedek Huszár János

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 1., 22:36
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hú ez a Benedek Huszár János, aki tökéletes, és mindenhez ért, nem kell neki segítség. Létezik ilyen tökéletes ember még egy a világon? Mindenre tudja a megoldást, akinek nincs lehetetlen.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 2., 1:59
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Piros jelzést adott ki a meteorologiai intézet.Nyálözön indult el Kisbacon irányából.Veszélyeztetett telepűlések Bibarcfalva,Barót, Köpec.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 2., 11:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagyon kár,hogy az egyetlen erdővidéki fürdő ilyen sorsra jutott.
  A hatvanas években nyáron naponta jártunk oda, gyermekkorom szép emlékei kötődnek hozzá.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 11., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az emberi pofátlanság netovábbja, hogy Molnár Jóska, az egykori kommunista párttitkár még hallatja hangját. Sokan emlékeznek, hogy milyen aljas módon viselkedett, kiskirálykodott, fehérnépezett a kommunista párt mögé bújva. Sok embernek okozott pokoli napokat. Nem szabadna teret adni neki.

 • User
  Dátum: 2021. február 24., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Mi a fürdő mellett laktunk, tapasztalhattuk naponta a Molnár Józsi állításait. Csak az volt a baj, hogy egy idő múlva korcsomává alakult át. A medencét nem gondozta senki. Kár!!! Gyrmekkorunkban nyaralni jöttünk Bodosba, nagyapámékhoz, és mindig átmentünk a bibarcfalvi fürdőbe. Nagy élmény volt.