Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehet jelentkezni a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Lehet jelentkezni a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra Kultúra

Az egyensúly fontosságára és ezzel szemben a hiányának kérdéseire fókuszál az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Székelyföldi Grafikai Biennálé. Az előző évekhez hasonlóan a nemzetközi szakmai esemény törzsanyagának egy részét Csíkszeredában is kiállítják, ugyanakkor több kísérőrendezvényre is sor kerül.

Hirdetés
Hirdetés

„A nyolcadik Székelyföldi Grafikai Biennálé az egyensúly jelentőségének és ezzel szemben a hiányának kérdéseire vár vizuális interpretációkat oly módon, hogy a művészi szándék az alkotói attitűd által, a kép jellegének társadalmi szerepére fókuszáljon. 2024-ben mindazon alkotók és művészeti egyetemi hallgatók jelentkezését várjuk, akik a kortárs grafika eljárásainak megújító szándékával a jövőnek üzennek és az így létrehozott lehetséges válaszok által, a kritika tükrét tartják korunk össztársadalma elé” – fogalmazott Ferencz S. Apor a biennálé kurátora az idei pályázati kiírásban.

A biennálé további célja a szakmai színvonal garanciája mellett az, hogy a kortárs grafika jelentős nemzetközi fóruma maradjon és hozzájáruljon a térség kulturális-művészeti értékeinek és rendezvényeinek gazdagításához.

A hivatalos megnyitóra október elején kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban és Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban. Ezt megelőzően megnyílik az 2022-ben fődíjas, Nastazja Ciupa lengyel művész kiállítása, és számos egyéb kísérőrendezvényre is sor kerül, többek között a sepsiszentgyörgyi Lábasházban és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Az érintett szakma március 25-ig jelentkezhet a biennálé honlapján közzétett online űrlap kitöltésével. A beválogatott művek a biennálé katalógusának, illetve kiállításának anyagát képezik majd. A pályázati kiírásról és a szabályzatról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

Az esemény Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Csíki Székely Múzeum, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.

További részletek a biennálé hivatalos honlapján olvashatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük