Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvajánlókat is írtak

Könyvajánlókat is írtak Kultúra

Bár az olvasás világnapja szeptember 8-án van, Románia országos olvasás- (vagy olvasmány-) napot hirdetett február 15-ére, hogy a figyelmet ráirányítsa a könyvekre. Miniszteri átirattal kötelezték az iskolákat arra, hogy e napon ehhez kapcsolódó tevékenységeket szervezzenek 11-től 14 óráig, ezekről pedig beszámolót is kell küldeniük tanfelügyelőségeknek.

Miniszteri rendelet ide vagy oda, a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban az elemi tagozattól a felsősökig, valamint a pedagógusok egyaránt megpezsdültek e nap apropóján. Mint kiderült, 4-5 éves szünet után amúgy is készültek újraindítani az olvasóklubot, a múlt hónapban megtartották az első ülést, nem kellett tehát noszogatás a refis pedagógusoknak és diákoknak ahhoz, hogy könyvet vegyenek kézbe és szervezkedjenek.

Hirdetés
Hirdetés

– Próbáltuk úgy megszervezni, hogy legyen egységes jellege a tevékenységnek, de ugyanakkor alsó és felső tagozatok szintjén különbözzön is– osztotta meg lapunkkal Máthé Emese romántanárnő, az egyik főszervező. – Kedden fél 11-től minden tanár 15 percet olvasott fel egyik kedvenc könyvéből, a kisebb gimnazisták origami könyvjelzőt készítettek. A Litera Kiadó pályázatára is több osztályból beneveztek könyvborítók újtervezésével, értékes könyvnyeremények reményében. A diákok az iskola folyosóján olvasósarkot rendeztek be kölcsönözhető könyvekkel, több könyvhöz ajánlót is írtak, és ha ezek alapján valaki kedvet kapott hozzá, kis kóstolót is vihettek magukkal egy kis papírtekercsen. Egyik kollégánk a könyvtárba vitte a diákokat ez alkalommal.

Mágori Ágnes magyartanárnő VII. osztályban tartott órájára kukkantottunk be, ő az Uz Bencéből olvasott fel egy részletet, és örvendetes módon több mint 10 diáknak hozta meg a kedvét, hogy az egész könyvet elolvassa. Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót című regényét, Túrmezei Erzsébet és Für Anikó versét, Michael Ende Momo című fantasy regényét, Karafiáth Orsolya- és Karinthy-novellát láttuk a szünetben a tanáriba érkező pedagógusok kezében – ezeket természetesen különböző korosztályoknak ajánlották.
Végül a szervező tanárnők, Juhos Ágota és Nagy Mónika által készített képkeretben fotózkodni is lehetett a kedvenc könyvekkel, amelyeket az osztályban is bemutattak a diákok: akadt ezek között Berg Judit-könyv, a Harry Potter-sorozat, Rejtő Jenő- és Jules Verne-regény.

– Óriási gond, hogy bár eredetileg fél évre költöztünk a kicsi Mikó épületébe – amíg a kollégium főépületét felújítják –, már több mint egy éve itt vagyunk, de az ideiglenesség érzetével, mert nem tudni, mikor költözhetünk vissza. Egy félév után ennek ellenére már szervezkedni kezdtünk, a járvány két éve, a sok online tanulás erősen megpecsételte a diákokat. Most ők is nagyon lelkesek, nagyon érdeklődők, akárcsak a tanárok, én pedig nagy örömmel támogatom őket – nyilatkozta Berekméri Annamária igazgatónő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások