Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyv a Hargitáról

Könyv a Hargitáról Kultúra

Szombaton, november 9-én Hargitafürdőn, a Bagolykő menedékházban tartották Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus, természetjáró A Hargita-hegység turistakalauza című könyvének első, ősbemutatóját. A könyv nemrég jelent meg a baróti Tortoma Könyvkiadó gondozásában,
A Kárpát-koszorú hegyei című sorozat első köteteként.

A Tortoma Kiadó terve az, hogy a sorozat minden kötetének ősbemutatója az adott hegység egyik menedékházában, valamely jelentősebb épületében legyen. A Hargita-hegységet bemutató kötetet november 14-én 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében mutatják be. A szerzővel Kisgyörgy Zoltán újságíró, geológus beszélget.

A Bagolykő menedékházban megtartott bemutatón megjelent érdeklődőket Demeter László, a Tortoma Kiadó vezetője üdvözölte, aki, miután néhány szóban ismertette a 2006-ban indult kiadó eddigi tevékenységét, elmondta, azzal a szándékkal bocsátották útjára a turistakalauz-sorozatot, hogy hegységenként – 152 hegység! – bemutassa a Kárpátokat Orsovától Dévényig, ami a maga nemében eddig páratlan vállalkozás lenne. Az idősebb természetjárók tudhatják, hogy az 1989-es változások előtt a román Munții Noștrii (A mi hegyeink – szerk. megj.) sorozat kötetei voltak az egyetlenek, amik rendelkezésére álltak annak, aki meg akarta ismerni a Kárpátokat, aztán ennek mintájára a ’90-es években a csíkszeredai Pallas-Akadémia kiadó elindította az Erdély hegyei sorozatot. A Tortoma Kiadó most ennél is többre vállalkozik: Demeter László szerint a sorozat fel szeretne zárkózni a mai, korszerű igényekhez, ezért igényes nyomdai kivitelezésben, színes fotókkal jelennek meg a kiadványok, turistakalauzok.

Zsigmond Enikő turistakalauza igen részletesen mutatja be a Hargita-hegységet: a könyv fele gyakorlatilag ennek van szentelve, a másik felében a bejárható turistautakat írja le a szerző. Mint a bemutatón elmondta, ő sem tudja pontosan, „mikor és miért szeretett bele a Hargitába”, de annyi biztos, hogy kutató geológusként 1967-ben kezdte járni a hegységet, az iránta való elkötelezettsége pedig fokozatosan kapott egyre nagyobb erőre, lendületre: először a Beder Tibor földrajztanár vezette Jöjjön velünk! mozgalom túrázójaként tett szert ismeretekre a Hargitáról, aztán érdekelni kezdték a borvizek, a virágok és minden, ami a Hargitával kapcsolatos.

Hirdetés
Hirdetés

– A Hargita nem a legszebb hegysége a Kárpátoknak, mégis van valami vonzó benne, talán az, hogy ez a hegység a miénk, a magunkénak érezzük. A magyarországiak a székelyek szent hegyének mondják, nem alaptalanul, hiszen a Hargita névvel kapcsolatban a legendáink egészen Thargitaosz szkíta őskirály uralkodása idejébe vezetnek vissza, amikor aranykincsek hulltak az égből, ezért szent hegy a Hargita. A hunok pedig megőrizték Thargitaosz nevét a hegység nevében – mondta a szerző.

A könyvbemutatót a székelyföldi borvizekről és a Hargita-hegységről készült térképbemutató egészítette ki, a szerzőnek többen kérdéseket is tettek fel a hegység érdekességeivel, látnivalóival kapcsolatban. A könyv kapható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu honlapon is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük