Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettős könyvbemutató Kovásznán

Kettős könyvbemutató Kovásznán Kultúra

Bolyai Farkas és Bolyai János emléke elevenedett meg szerda este a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület 2022-es évadzáró rendezvényén, melynek meghívottja, dr. Oláh-Gál Róbert filmvetítéssel kísért előadása során két legújabb kötetét mutatta be az érdeklődők számára.

Hirdetés
Hirdetés

A marosvásárhelyi matematikus, matematikatörténész, egyetemi tanár több mint három évtizede kutatja a Bolyai családdal kapcsolatos levéltári dokumentumokat, és ez idő alatt több mint tizennyolc könyvet írt a témában. Ahogyan fogalmazott, talán túl sokat, így született meg a döntés arról, hogy egy terjedelmesebb kiadványban összefoglalja mindazt, amivel ő hozzájárult a Bolyaiak hozadékkutatásához. A közelmúltban megjelent és most bemutatott Bolyai-sommázat című kötet tehát nem egy hagyományos Bolyai-életrajz, hanem egy válogatás a szerző korábban megjelentett írásaiból, melyek megítélése szerint hozzájárultak a Bolyaiakról kialakított kép élesítéséhez, valamint egyes életrajzi adatok korrigálásához.

A könyv nemcsak a matematika iránt érdeklődőknek lehet izgalmas olvasmány, hiszen számos érdekesség olvasható a két Bolyai mindennapjairól, a korabeli helyi közösséggel való viszonyukról, baráti és rokoni kapcsolataikról. A kötetből az is kiderül, hogy Farkas miért járatta katonai akadémiára fiát, de János későbbi, sokak által vitatott betegségéről is megtudhatunk egyet s mást.

Ugyancsak ez alkalommal került bemutatásra a Gyerekeknek a Bolyaiakról című színes, rengeteg képpel illusztrált ismeretterjesztő kiadvány, melyet lapozgatva Bolyai Farkasnak és fiának, Jánosnak az életútját ismerhetik meg a fiatal olvasók. A könyvbemutató végén a kötetek megvásárlására is adódott lehetőség, de aki nem volt jelen az eseményen, az a csíkszeredai Pro Print Könyvkiadó honlapján is megrendelheti a kiadványokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük