Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Keret és lehetőség

Keret és lehetőség Kultúra

Népes közönség jelenlétében került sor péntek délután az Ösztön – 1. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle című tárlat megnyitójára. A festményeket, szobrászati és grafikai alkotásokat, valamint intermédia-műveket is felsorakoztató kiállítás a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti és harmadik emeleti kiállítótereiben tekinthető meg október 22-ig.

Hirdetés
Hirdetés

Elsőként az intézmény vezetője, Bordás Beáta köszöntötte a vendégeket, majd Hosszú Zoltán szobrászművész méltatta a tárlatot, rámutatván a kiállítás előzményeire és célkitűzéseire. Mint fogalmazott, Madaras Péter, a kiállítás kurátora az utóbbi két évben az Erdélyben született vagy erdélyi kötődésű, 50 év alatti magyar képzőművészek alkotói tevékenységét kutatta. Ennek eredményeként egy több mint 130 művész nevét tartalmazó adatbázist állított össze, majd egy szubjektív válogatást követően került a meghívottak listájára annak a harmincöt képzőművésznek a neve, akiknek alkotásait a jelen tárlat keretében ismerhetik meg az érdeklődők.

„A Lábas Házban szervezett kiállítások szellemiségének folytatásaként megálmodott triennálé első kiadása, az Ösztön című seregszemle célkitűzése egyrészt keretet és lehetőséget biztosítani a célzottan meghívott művészek számára, hogy megmutassák alkotói tevékenységük gyümölcsét, másrészt pedig az, hogy a kiállítás által egy többé-kevésbé átfogó képet alkothassunk az erdélyi korszellem különböző képzőművészeti megnyilvánulásairól” – tette hozzá a szobrászművész. A megnyitó végén Fekete Zsolt perkuciós előadása kápráztatta el az egybegyűlteket, ugyanakkor a kiállítás anyagához fűződő katalógus megvásárlására is adódott lehetőség.

A kiállítás témájához minden meghívott művész szabadon kapcsolódott saját gondolati és képi világával. A tárlaton többek között olyan budapesti, nagyváradi, kolozsvári vagy sepsiszentgyörgyi művészek munkáit láthatjuk, mint Tódor Tamás, Polgár Botond, Bodoni Zsolt, Kudor Duka István, Gagyi Botond vagy NicuBarb.

Az EMŰK további két programponttal is színesítette az Őszi Vásár és Kultúrszüret kínálatát. Szombat délelőtt Csillag István grafikusművész a meseillusztráció rejtelmeiről és az általa illusztrált mesekönyvekről beszélgetett Száraz Annával, az EMŰK munkatársával a Gutenberg Könyvesboltban. A délutáni órákban pedig Bordás Beáta művészettörténész egy városi séta keretében több egykori és mai sepsiszentgyörgyi műterembe kísérte el az érdeklődőket, akik megismerhették a művészeti alkotások születésének helyét és körülményeit, illetve beszélgethettek a képzőművészekkel.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük